Tό ραντεβού στόν αέρα
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Παρόμοια θέματα
Η ωρα !!

clock-desktop.com
Ελάτε να κουβεντιάσουμε

[ Copy this | Start New | Full Size ]
Πρόσφατα Θέματα
ΕΟΡΤΟΛΌΓΙΟ
Ανέκδοτα
Ανέκδοτα από το Asteiakia.gr
Πρόβλεψη ημέρας για διάφορες περιοχές
πρόγνωση καιρού από το weather.gr
Ροή είδήσεων
Αναλυτικά ζώδια
Τί παίζει τώραστήν ΤV.

 

Τίτλοι εφημερίδων
Φαρμακεία

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ****

Πήγαινε κάτω

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** Empty ****ΛΑΧΑΝΙΚΑ****

Δημοσίευση  Aννα 18.01.10 12:07

ΤΟΥΡΣΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Για να παρασκευάσουμε τα δικά μας τουρσιά επιλέγουμε τρυφερά λαχανικά και φρέσκα φρούτα που δεν πρέπει να είναι ώριμα και καλό είναι να χρησιμοποιηθούν μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα τα αγοράσουμε. Κάνουμε την επιλογή των λαχανικών λαμβάνοντας υπόψη μας το σχήμα τους. Τα πλένουμε σχολαστικά, ιδιαίτερα γύρω από το κοτσανάκι τους για να φύγουν τα μικρόβια.
Αφαιρούμε μία μικρή λεπτή φετούλα από την άκρη τους, εκεί που βγαίνει το κοτσανάκι και ο ανθός, γιατί περιέχουν ένζυμα που μπορεί να κάνουν το τουρσί να μαλακώσει πολύ.
Αλατίζουμε τα ωμά λαχανικά με χοντρό αλάτι, για να φύγει το περιττό νερό που μπορεί να αραιώσει το ξίδι. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε στρώσεις με αλάτι ή τα βουτάμε σε άλμη έτσι ώστε να καλυφθούν εντελώς. Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να παραμείνουν μέσα στην άλμη. Τα αφήνουμε για 24-48 ώρες, κατόπιν τα ξεβγάζουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε καθαρά και στεγνά βάζα. Δεν τα γεμίζουμε ως επάνω, αλλά αφήνουμε ένα κενό 2,5 εκατοστά από το στόμιο του βάζου. Τέλος, γεμίζουμε τα βάζα με το μείγμα του ξιδιού, αφήνοντας ένα κενό 1,5 εκ. από πάνω. Τα σκεπάζουμε με λάδι και τα αφήνουμε για 10 ημέρες σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον πριν καταναλωθούν.
Μία άλλη λύση είναι, αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, να τα βάλουμε σε μία κατσαρόλα με νερό, αλάτι και ξίδι και να τα ζεματίσουμε, εάν πρόκειται για μικρά κομμάτια, ή να τα βράσουμε για 10 λεπτά, εάν πρόκειται για μεγάλα, όπως το μελιτζανάκι.
Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα βάζουμε στα βάζα ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία. Σφραγίζουμε καλά τα βάζα με το καπάκι τους. Είναι σημαντικό να είναι κλεισμένα αεροστεγώς, αλλιώς το ξίδι θα εξατμιστεί και θα στεγνώσει το τουρσί. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να σκεπάσουμε το καπάκι με ένα τουλουπάνι βουτηγμένο σε λιωμένη παραφίνη.
Εάν έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε τα τουρσιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αποστειρώσουμε τα βάζα σε μία ειδική κατσαρόλα αποστείρωσης ή χύτρα ταχύτητας.
Νόστιμα τουρσιά γίνονται τα αγγουράκια, το κουνουπίδι, η κάππαρη, τα καρότα, η σελινόριζα, οι γλυκιές πιπεριές ή οι μικρές καυτερές, τα κρεμμυδάκια, τα ρεπάνια, οι βολβοί, οι μικρές ντοματούλες, το μελιτζανάκι, αλλά και το λάχανο.
Αλλοτε παρασκευάζονται σκέτα, άλλοτε γεμίζονται, όπως το υπέροχο μελιτζανάκι με καρότο, σκορδάκι, μαϊντανό δεμένο με σέλινο. Κάποιες φορές ψιλοκόβονται, όπως το ξινό λάχανο, άλλες φορές πάλι πολτοποιούνται και δίνουν ωραίες γλυκόξινες μαρμελάδες που εμπλουτίζουν τα σάντουιτς ή τα χάμπουργκέρ μας.
Υπέροχα τουρσιά γίνονται ακόμα και τα φρούτα.
Αγγουράκια τουρσί απ όλο τον κόσμο
Κάθε τόπος έχει τον δικό του τρόπο για να αρωματίζει και να νοστιμεύει τα αγγουράκια του.



Στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη η άλμη των τουρσιών αρωματίζεται με σκόρδο και άνηθο.

Στη Σκανδιναβία στα αγγουράκια προστίθεται ζάχαρη και ολόκληρο πιπέρι.

Στην Αίγυπτο, προσθέτουν σκόρδο και σέλινο στην άλμη.

Στην Κίνα και στην Κορέα τα αγγουράκια αρωματίζονται με τζίντζερ και σκόρδο.

Στην Αργεντινή χρησιμοποιούν ζάχαρη, φύλλα δάφνης και προτιμούν το ξίδι από φρούτα.


Απαραίτητα υλικά για να φτιάξουμε τα τουρσιά
Η επιτυχημένη ανάμειξη μπαχαρικών, ζάχαρης και ξιδιού με τα λαχανικά ή τα φρούτα, τους δίνει τραγανή υφή και δυνατή γλυκόξινη γεύση, διατηρώντας τα παράλληλα σφιχτά.
Κάτι που θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε είναι ότι:
Το αλάτι πρέπει να είναι καθαρό χοντρό.

Το ξίδι απαραιτήτως να είναι άσπρο, με 5% οξύτητα. Χρησιμοποιούμε συνήθως το άσπρο ξίδι για τα κρεμμύδια τουρσί, το κουνουπίδι και τα αχλάδια. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικό ξίδι ή ξίδι άγνωστης οξύτητας και δεν διαλύουμε το ξίδι, εκτός και αν το απαιτεί η συνταγή. Εάν θέλουμε τώρα ένα λιγότερο ξινό τουρσί είναι καλύτερα να προσθέσουμε ζάχαρη στο ξίδι παρά να το αραιώσουμε.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μηλόξιδο που δίνει ωραίο άρωμα και γεύση, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι μπορεί να σκουρύνει τα λαχανικά ή τα φρούτα, εάν αυτά είναι λευκά.
Η ζάχαρη βοηθάει τα τουρσιά να γίνουν αφράτα και τραγανά. Προτιμούμε τη λευκή γιατί τους δίνει φωτεινότερο χρώμα εκτός και εάν η συνταγή απαιτεί μαύρη, που σίγουρα δίνει καλύτερο άρωμα.
Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά φυτά δίνουν ποιότητα και άρωμα στα τουρσιά μας. Ανάλογα με τη συνταγή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άσπρο ή μαύρο πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο,τζίντζερ, φύλλα δάφνης, άνηθο και μαϊντανό.
Προτιμούμε να χρησιμοποιούμε ολόκληρα μπαχαρικά και όχι σκόνη, γιατί σκουραίνει τα τουρσιά μας και τα κάνει θαμπά. Καλό είναι να τα κλείνουμε τα μπαχαρικά σε ένα τουλουπάνι για να μπορούμε να τα αφαιρέσουμε στη συνέχεια με ευκολία.
Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε είναι προτιμότερο να είναι εμφιαλωμένο, αλλά εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νερό της βρύσης, θα πρέπει να ξέρουμε ότι επειδή περιέχει άλατα αυτά θα εμποδίσουν τη σωστή παρασκευή των τουρσιών.
Για να το αποφύγουμε αυτό, μπορούμε να το βράσουμε για 15 λεπτά και να το αφήσουμε να κατασταλάξει για 24 ώρες σκεπασμένο. Στη συνέχεια, το ρίχνουμε με προσοχή έτσι ώστε τα άλατα να μείνουν στον πάτο της κατσαρόλας.

Aννα
Aννα
Αdmin
Αdmin

Αριθμός μηνυμάτων : 4835
Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
Ηλικία : 60
Τόπος : Αθήνα

https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** Empty ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ!!!

Δημοσίευση  Aννα 21.02.10 21:22

ΥΛΙΚΑ

3 ΜΕΤΡΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ
2 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ
7 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΑΛΕΥΡΙ
1 ΑΥΓΟ
200 ΓΡ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟ
ΑΛΑΤΙ -ΠΙΠΕΡΙ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ.ΤΑ ΤΡΙΒΟΥΜΕ ΣΕ ΧΟΝΤΡΟ ΤΡΙΦΤΗ ΤΑ ΑΛΑΤΙΖΟΥΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΡΑΓΓΙΣΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥΣ. ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΑΝΑΜΙΓΝΥΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΡΑΙΟ ΧΥΛΟ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΕΠΕΣ.ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ.ΣΕ ΑΝΤΙΚΟΛΙΤΙΚΟ ΤΗΓΑΝΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΥΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ.ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ 4 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΛΕΥΡΑ.ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟ ΚΟΥΖΙΝΑΣ.
ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΖΑΤΖΙΚΙ Η ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΠΑΓΩΜΕΝΟ.
Aννα
Aννα
Αdmin
Αdmin

Αριθμός μηνυμάτων : 4835
Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
Ηλικία : 60
Τόπος : Αθήνα

https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** Empty ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΤΟΥΡΣΙ!!!

Δημοσίευση  Aννα 12.05.10 12:37

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** P4280014



1. ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΑΓΓΙΝΑΡΩΝ:
Καθαρίζουμε τις αγγινάρες σπάζοντας τα φύλλα λίγο πιο πάνω από την τρυφερή τους ρίζα και τις κόβουμε στα τέσσερα, αφαιρώντας από το εσωτερικό τους το μαλλί. Μετά κόβουμε το κάθε κομμάτι στα δύο και αφού τα βυθίσουμε για λίγο μέσα σε ένα μπολάκι γεμάτο με χυμό λεμονιού τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα.
****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** P4280008

2. ΥΛΙΚΑ ΒΡΑΣΙΜΑΤΟΣ:
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ελαιόλαδο και λευκό ξύδι (προσοχή: μόνο λευκό!) στην αναλογία 2:1. Για 20 αγγινάρες βάζουμε 2 φλυτζάνια ελαιόλαδο και ένα φλυτζάνι λευκό ξύδι καθώς και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.
****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** P4280010

3. ΒΡΑΣΙΜΟ:
Ανάλογα με το πόσο σκληρές είναι οι αγγινάρες. Γι' αυτή την εποχή πιστεύω πως 5 λεπτά φτάνουν. Το ζητούμενο πάντως είναι να έχουν οι αγγινάρες μια τραγανότητα, να μη μας μαλακώσουν. Σβήνουμε και τις αφήνουμε όπως είναι στην κατσαρόλα

4. ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ:
Αφού κρυώσουν στην κατσαρόλα, τις τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο με προσοχή και τις σκεπάζουμε με το ζουμί της κατσαρόλας. Το έδεσμα μας είναι έτοιμο, πεντενόστιμο και διατηρείται για ένα χρόνο εκτός ψυγείου.
****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** P4280015
Aννα
Aννα
Αdmin
Αdmin

Αριθμός μηνυμάτων : 4835
Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
Ηλικία : 60
Τόπος : Αθήνα

https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** Empty ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ!!!

Δημοσίευση  Aννα 12.05.10 12:45

Μιας και έκαναν την εμφάνιση τους στη αγορά τα κολοκυθάκια σε μεγάλες ποσότητες και σε προσιτή τιμή, που όλο θα πέφτει από εδώ και πέρα, σκέφτηκα να σας παρουσιάσω μία step by step γενική συνταγή για πίτες με βάση αυτό το εθνικό μας ζαρζαβατικό. Γιατί πιστεύω ότι αποτελεί μια καλή λύση στο θέμα αυτό. Αφήστε που από αύριο μας παραλαμβάνει το ΔΝΤ και οι σπιτίσιες πίτες θα αποτελέσουν μια εναλλακτική πρόταση για τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό!
Έχω όμως και μια "επαναστατική" μέθοδο να σας προτείνω: Δεν περνάω τα κολοκυθάκια από τρίφτη ή μούλτι. Κόβω πρώτα σε λωρίδες το φλοιό σε πάχος 1-2 εκατοστά, γιατί αυτό το μέρος του κολοκυθιού έχει την ουσία το υπόλοιπο είναι σχέτο νερό, και μετά κάθετα σε κομματάκια.

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** P4160004

Μαραίνω σε ελαιόλαδο κρεμμύδι σε οποιαδήποτε μορφή. Τώρα που είναι η εποχή τους βάζω φρέσκα κρεμμυδάκια και το καλοκαίρι ξερά κρεμμύδια και αν θέλουμε και πράσο. Μαζί με διάφορα μυρωδικά ό,τι μου είναι πιο εύκολο από: μάραθο, άνιθο, δυόσμο. Πιπέρι (όχι αλάτι όταν βάζω τυρί ή αγοραστό φύλλο γιατί έχει μπόλικο) και μια χούφτα ρύζι για να τραβήξει αργότερα τα υγρά και σβήνω αμέσως.

Μετά αν έχω στο ψυγείο κανα παλιό τυρί οποιασδήποτε ποικιλίας (φέτα, γραβιέρα, γκούντα κλπ) το προσθέτω χοντροτριμμένο. Και τέλος ένα αυγό. Το κίτρινο χρώμα που βλέπετε στη φωτογραφία είναι από λίγη κολοκύθα που είχα στην κατάψυξη και την έβαλα και αυτή. Το φύλλο βέβαια δεν το άνοιξα εγώ: είμαι ανίκανος για τέτοιο μεγάλο επίτευγμα! Δυο φορές που το αποτόλμησα κατέληξαν σε φιάσκο! Χρησιμοποιώ πάντα αγοραστό τύπου Χωριάτικο με προτίμηση στο "Φύλλο Βέργας" του Βασιλόπουλου.
****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** P4160007

Πάντα χρησιμοποιώ αλουμινένιο ταψί γιατί μου φαίνεται ότι την ψήνει καλύτερα. Και πάντα, βέβαια, ρίχνω από πάνω σουσάμι. Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο 200-250 βαθμών και όταν πάρει κάπως χρώμα χαμηλώνω στους 170 και ψήνω για 3/4 με 1 ώρα.
****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** P4160009

Και μετά ένα άλλο κόλπο που εφαρμόζω: αφαιρώ αμέσως, την ώρα που είναι καυτή, τα μεσαία κομμάτια γιατί έτσι εκτονώνονεται η υγρασία της. Κόβω τα υπόλοιπα όταν κρυώσει και έτσι παραμένουν τραγανά!
Αυτά και καλή επιτυχία σε όσες και όσους ακολουθήσουν τη συνταγή!
Aννα
Aννα
Αdmin
Αdmin

Αριθμός μηνυμάτων : 4835
Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
Ηλικία : 60
Τόπος : Αθήνα

https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** Empty Γίγαντες με αρωματικα χορτα

Δημοσίευση  Aννα 12.05.10 13:19

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** DSC00118

Είναι νομίζω ένας απο τους πιο νόστιμους τρόπους για να μαγειρεψει κανεις τους γίγαντες.

Δυστυχως εδώ που ζω,δεν βρίσκει κανεις αρωματικα χόρτα σε μαναβικα,μα ουτε και σε λαϊκη εχω δει(τις απανιες φορες που εχω παει...)
Έτσι,μονο όταν καταφτανει ...πακετο απο το πατρικο μου,εχουμε τη χαρα να τους απολαμβανουμε με καυκαλήθρες,που τοσο αγαπώ.


Υλικά

300 γρ.γίγαντες
1 ξερό κρεμμύδι
2 φρ.κρεμμυδάκια ψιλοκομμενα
500 γρ.σπανακι σε φύλλα
1 ματσακι καυκαλήθρες
1/2 ματσάκι μαραθο(αλλιώς άνηθο)
1 καροτο σε φετες
1+1/2 κ.σούπας πελτέ
ελαιόλαδο
αλατι-πιπερι
Βράζουμε για 35 λεπτά τους γιγαντες και τους σουρώνουμε.
Σε κατσαρόλα βαζουμε το λαδι με τα κρεμμυδια,τα καρότα,σωτάρουμε,προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά,το σπανάκι, και αφήνουμε λίγο να μαραθούν.
Ρίχνουμε τα όσπρια,τον πελτέ,αναλογο ζεστό(παντα!) νερό και αφηνουμε το φαγητο να βράσει και να μεινει με το λαδι του.
Είτε ζεστό,είτε κρύο,ειναι το ίδιο νόστιμο.
Του παει τέλεια η φέτα,μα τωρα που νηστεύουμε ,παρηγοριόμαστε με τη συνοδεια ταραμοσαλάτας
Aννα
Aννα
Αdmin
Αdmin

Αριθμός μηνυμάτων : 4835
Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
Ηλικία : 60
Τόπος : Αθήνα

https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** Empty Κουνουπιδι au gratin

Δημοσίευση  Aννα 12.05.10 13:21

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** DSC04369
\
Το ταπεινο κουνουπιδι,είτε θα εχει φανατικους της γευσης, είτε θα εχει αυτους που δεν το βαζουν στο στομα τους.

Πριν καιρο παντως,που είχα εδω τη φιλεναδα μου,η οποια δεν το συμπαθει, έτσι σερβιρισμένο,το τίμησε και το είδε με άλλο ματι!


Δεν ξέρω πώς το βραζετε,μα δοκιμαστε στο νερο να βαλετε μισό λεμονι κομμενο σε ροδελες...θα παρει τη δυσαρεστη μυρωδια και θα του δώσει μια πιο αρωματικη γεύση.


Εννοείται πως είναι ένα φαγακι που τρώγεται την ίδια στιγμή...την επομενη μερα, η γεύση του(όπως συμβαινει και με τα περισσότερα φαγητα) δεν είναι η ιδια
ΥΛΙΚΑ

1 κουνουπιδι(1 κιλού περίπου)
μισο λεμόνι
750 ml γάλα
50 γρ βούτυρο
3 κ.σούπας αλεύρι
50 γρ.τριμμενη παρμεζάνα
80 γρ.blue cheese(προαιρετικα)
250 γρ. εμμενταλ τριμμενο
παπρικα-αλάτι-πιπερι


Χωριζουμε σε μπουκετάκια το κουνουπιδι και βραζουμε(τοσο όσο να είναι τραγανο) σε αλατισμενο νερο μαζι με το λεμονι σε ροδέλες.Στραγγίζουμε.
Ετοιμαζουμε μια κρεμα με το γαλα και το αλεύρι κοσκινισμενο.Την ανακατευουμε συνεχεια ώσπου να πήξει,αποσύρουμε απο τη φωτια,ρίχνουμε το βούτυρο,την παρμεζανα,το 1/3 του εμμενταλ,άφθονη γλυκιά παπρικα,πιπερι και δοκιμαζουμε το αλατι ώστε να συμπληρωσουμε αν χρειαζεται.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ,καλυπτουμε με λιγη μπεσαμελ τον πατο και στρώνουμε το κουνουπίδι. Σκορπιζουμε το ροκφορ(αν βαλουμε) σε κομματακια.Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε στους 200 β. να γκρατιναριστεί
Αν θελουμε πιο κριτσανιστο au gratin σκορπιζουμε λίγη τριμμενη φρυγανια στην επιφανεια(εγω βαζω και λίγη εξτρα παπρικα).


Για τους φαν των αλλαντικών....αν θελετε ντε και καλά και καποιο αλλαντικο στη συνταγή δοκιμαστε κομματακια τραγανιστου μπεικον,τα οποια προσθεστε μαζί με το κουνουπιδι στο πυρεξ.


Φαγητάκι ενα κι ενα για χειμώνα
όπως και για τις περιπτωσεις που εχουμε μπουχτισει τα ίδια και τα ιδια.
Για μενα είναι μια συχνη λύση για τα μαγειρεματα του Σαββατου...
Aννα
Aννα
Αdmin
Αdmin

Αριθμός μηνυμάτων : 4835
Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
Ηλικία : 60
Τόπος : Αθήνα

https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** Empty ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Δημοσίευση  Aννα 12.05.10 13:24

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** P9020037

ΕΥΚΟΛΑ - ΓΡΗΓΟΡΑ - ΝΟΣΤΙΜΑ




Υλικά:




1/2 κιλό κριθαράκι χοντρό


2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα μέτρια


1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο


2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες


1 τρυφερό κολοκύθι ψιλοκομμένο


3 πιπεριές μεγάλες ψιλοκομμένες (αν είναι χρωματιστές καλύτερα)


ψιλοκομμένη ντομάτα


1/2 ματσάκι μαϊντανό ή σέλινο


ελαιόλαδο


1 κύβος knor ή maggi μοσχάρι (προαιρετικά)




Εκτέλαση:




Μαραίνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το καρότο και το κολοκύθι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την ντομάτα και το ανάλογο νερό, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 15΄ λεπτά. Προσθέτουμε μαζί: πιπεριές χορταρικά και κριθαράκι. Βράζουμε μέχρι να πήξει και να τρώγεται με πηρούνι.


Συνοδεύεται ιδανικά από τυρί φέτα. Καλή όρεξη!!!

Oλες οι συνταγες ειναι απο cookthebook.blogspot.com
Aννα
Aννα
Αdmin
Αdmin

Αριθμός μηνυμάτων : 4835
Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
Ηλικία : 60
Τόπος : Αθήνα

https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** Empty Μουσακάς για χορτοφάγους

Δημοσίευση  Aννα 12.05.10 13:25

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** DSC08201

Δεν αγαπώ τον μουσακά.Μου πέφτει και βαρύς,αλλά και μπελαλίδικος,ίσως επειδή αγαπώ τα μακαρόνια,οπότε προτιμώ το παστίτσιο.Όμως αυτός ο ψευτομουσακάς με ενθουσίασε στη γεύση,ίσως γιατι ο γλυκάνισος έκανε τη διαφορά,μαζί με την υπόξινη γεύση της κρέμας από πανω,που ταίριαζε εξαιρετικά με τα λαχανικά.
Η ιδέα ανήκει στην Αγλαϊα Κρεμεζη από κάποιο καλοκαιρινό Gourmet...εγώ κάτι άλλαξα...μα δε θυμάμαι τι!



Για λίγο καιρό ακομη προλαβαίνουμε τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια οπότε... let's go!


ΥΛΙΚΑ
Για τη σάλτσα
ελαιόλαδο
2 μικρά κρεμμύδια ροδέλες
2 πιπεριές μακρόστενες κίτρινες σε φαρδια κομμάτια
1 σκ.σκόρδο φετάκια1 κ.γλυκού γλυκάνισο κοπανισμένο
4-5 ντοματες μέτριες
2 κ.σούπας ξύδι
αλάτι-πιπέρι
φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμενος

4 μελιτζάνες μέτριες σε μακρόστενες λωρίδες4 κολοκυθάκια μετρια κομμένα σε λωρίδες
4 πατάτες μέτριες σε στρογγυλές φέτες
1+1/2 κούπας τριμμενη μυζήθρα
1 κούπα(+2-3 κ.σούπας) τριμμενη παρμεζάνα
3 αυγά
1 κούπα ξινόγαλα

Τηγανίζουμε ελαφρά τα λαχανικά και αλατίζουμε.
Στο λάδι ροδίζουμε κρεμμύδι,σκόρδο,πιπεριές,μαζί και τον γλυκάνισο,ρίχνουμε τη ντομάτα τριμμενη,το ξύδι,αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να δέσει.Όταν είναι έτοιμη προσθετουμε τον βασιλικό.
Σε μακρόστενο πυρέξ κανουμε μια στρώση λαχανικών(εναλλαξ μια φετα
μελιτζάνα,κολοκυθακι,πατάτα) και βάζουμε από πάνω τη μισή σάλτσα.Στρώνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τη σάλτσα.
Χτυπάμε τ'αυγά με το γάλα και τα τυρια(κραταμε τις 3 κ.σούπας) να γίνουν κρέμα.Περιχύνουμε το φαγητο και κάνουμε μ'ένα μαχαίρι βαθιές κοψιές να φτάσει η κρέμα στον πάτο.
ριχνουμε απο πάνω το τυρι που κρατήσαμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 β. ώσπου να ροδίσει.

Τρώγεται εξίσου καλά και την επόμενη μέρα,ακόμη κι αν δεν το ζεστάνουμε(όχι όμως παγωμένο)
Aννα
Aννα
Αdmin
Αdmin

Αριθμός μηνυμάτων : 4835
Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
Ηλικία : 60
Τόπος : Αθήνα

https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** Empty Λαχανικά τουρλού

Δημοσίευση  Aννα 12.05.10 13:30

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** DSC08036

Αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό,ένας λόγος για να σώσουμε μικρές ποσότητες λαχανικών που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε,και βέβαια μια γρήγορη εναλλακτική λύση όταν δεν προλαβαίνουμε για ένα μπριαμ(λόγω υπνοθεραπείας,καφεθεραπείας,μπλογκοχαζολογήματος κλπ. σχετικές αιτίες...)

ΥΛΙΚΑ2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2-3 κολοκυθάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
3 μέτριες ντομάτες σε κύβους
1 φύλλο δαφνης
1 κ.σούπας βότανα Προβηγκίαςμαϊντανός ψιλοκομμένος
1 σφηνάκι κρασί ροζέ Syrah
1 πρέζα ζάχαρη
1/2 κούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
150 γρ.φέτα σε κύβους

Κόβουμε τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια.
Σε φαρδύ βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι,στη συνέχεια ρίχνουμε τις πιπεριές και στο τέλος τα λαχανικά.
Τα αφήνουμε λίγο να ροδίσουν και σβήνουμε με το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα αποξηραμένα βότανα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη.
Αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν ώσπου να μαλακώσουν και να πήξει η σάλτσα.
Ρίχνουμε και το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τη φέτα,παίρνουμε μια ξεροψημενη σουσαμένια μπαγκέτα,σερβίρουμε ένα ποτηράκι δροσερό Syrah(μα κι ένα παγωμένο Αθήρι ταιριάζει)
...και πηρουνιάζουμε εις υγείαν
Kι αν σας περισσέψει για την επομενη μέρα, και ...είστε και τύπος που γουστάρει τα ρίσκα, καντε το μια κρύα σουπίτσα

Κρύα σούπα τουρλού

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** Photo-0276

Το τουρλού είναι από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά. Το φτιάχνω κατά προτίμηση με συγκεκριμένο συνδυασμό λαχανικών, αλλά και με οποιαδήποτε λαχανικά έχουν ξεμείνει στο ψυγείο, συμπληρώνοντας με κάποια από αυτά που μ΄αρέσουν περισσότερο.
Πριν φύγω για διακοπές άδειασα το ψυγείο μου κι έφτιαξα μια μεγάλη ποσότητα τουρλού. Φάγαμε μια φορά και -έχοντας διάθεση για πειραματισμούς- την επόμενη μέρα έβαλα το υπόλοιπο (κρύο, από το ψυγείο) στο blender και το χτύπησα καλά με αρκετό ξύδι (balsamico) και λίγο νερό (όσο χρειαζόταν για να πάρει την πυκνότητα που ήθελα). Πρόσθεσα φρέσκο βασιλικό και το σέρβιρα με φρυγανισμένο ψωμί και τυρί φέτα. Μας άρεσε πολύ.

****ΛΑΧΑΝΙΚΑ**** Photo-0270

Να πώς έφτιαξα το τουρλού (που κατά τύχη έγινε και με τον αγαπημένο μου συνδυασμό λαχανικών).
2 μελιτζάνες
4 κόκκινες πιπεριές
4 μεγάλα κολοκύθια
2 μεγάλα κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
2-3 μεγάλες ντομάτες
αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό (δεν έβαλα γιατί δεν είχα :-)
1 κοφτή κουταλιά σούπας αποξηραμένο θυμάρι
1/2 φλυτζάνα λάδι
Η εκτέλεση κατά τα γνωστά : μαραίνουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο (ψιλοκομμένα) στο λάδι και προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά και το αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά (περίπου 30 - 40 λεπτά ή μέχρι να πιουν τα υγρά τους). Προς το τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό και το θυμάρι.
Aννα
Aννα
Αdmin
Αdmin

Αριθμός μηνυμάτων : 4835
Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
Ηλικία : 60
Τόπος : Αθήνα

https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης