Παρόμοια θέματα
Πρόσφατα Θέματα
ΕΟΡΤΟΛΌΓΙΟ
Ροή είδήσεων
Τίτλοι εφημερίδων
Φαρμακεία
Αφιέρωμα στην Μεγαλύτερη Ελληνίδα του 20ου αιώνα...Μελίνα Μερκούρη: Η τελευταία Ελληνίδα Θεά
Σελίδα 1 από 1
Αφιέρωμα στην Μεγαλύτερη Ελληνίδα του 20ου αιώνα...Μελίνα Μερκούρη: Η τελευταία Ελληνίδα Θεά
Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του 20ού αιώνα. Υπήρξε πολύμορφη προσωπικότητα, κορυφαία αγωνίστρια της Δημοκρατίας στον αγώνα κατά της χούντας (1967-1974), σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με διεθνή καριέρα και με ερμηνείες που έχουν καταγραφεί στις σελίδες της Έβδομης Τέχνης. Ακόμα υπήρξε μια από της σπουδαιότερες Ελληνίδες πολιτικός που σημάδεψε με την παρουσία της τον πολιτισμό της Ελλάδας και κατάφερε να τον φέρει στις πρώτες σελίδες των παγκόσμιων εφημερίδων. Πίστευε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας. Ότι είναι ένα σοβαρό εξαγώγιμο προϊόν και ότι έχει μεγάλη σημασία και αξία η ανάδειξή του.
Ας δούμε όμως και μερικά βιογραφικά στοιχεία της μεγάλης ηθοποιού. Η Μελίνα Μερκούρη η αλλιώς Μαρία-Αμαλία Μερκούρη γεννήθηκε στης 18 Οκτωβρίου 1920 στην Αθήνα από γνωστή οικογένεια πολιτικών. Πατέρας της ήταν ο Σταμάτης Μερκούρης, βουλευτής για περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ είχε χρηματίσει και υπουργός Δημόσιας Τάξης και Δημοσίων Έργων. Μητέρα της, η Ειρήνη Λάππα, που ανήκε σε μια από τις καλύτερες αθηναϊκές οικογένειες. Το ζευγάρι απέκτησε και έναν γιο, μικρότερο από την Μελίνα, τον Σπύρο.
Υπήρξε μεγάλη ηθοποιός με αρκετά σημαντική πορεία στον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο. Κατέκτησε αρκετά βραβεία με κορυφαίο το βραβείο πρώτης γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβάλ των Καννών και επίσης μία υποψηφιότητα για Όσκαρ γιά το «Ποτέ την Κυριακή» (Never on Sunday) το οποίο έχασε απ'την Ελίζαμπεθ Τέιλορ το 1960. Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής της ήταν το ότι διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από το 1981-1989 και 1993-1994, θέση η οποία της έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων της Ακρόπολης από τον Λόρδο Έλγιν, τα οποία βρίσκονται ως σήμερα στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου. Στη δεύτερη θητεία της στο υπουργείο πολιτισμού δίνει μεγάλη σημασία στην εισαγωγή του πολιτισμού και της θεατρικής αγωγής στα σχολεία αλλά καταβεβλημένη από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης, την Κυριακή 6 Μαρτίου του 1994. Η σορός της έφτασε στην Ελλάδα στις 8 Μαρτίου του 1994 και τέθηκε σε διήμερο λαικό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος. Την Πέμπτη 10 Μαρτίου του 1994 ψάλλεται η νεκρώσιμος ακολουθία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και αμέσως μετά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τη συνοδεύουν ως το Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.
Η αλήθεια είναι ότι η δική μου γενιά δυστυχώς δεν πρόλαβε να ζήσει και να αντιληφθεί το όραμα και το μεγαλείο της προσωπικότητας αυτού του ανθρώπου. Ακόμα πιο στενάχωρο είναι ότι κανένας από την νέα γενιά των πολιτικών και των ανθρώπων του θεάτρου και της 7ης τέχνης δεν έχουν δείξει αντίστοιχα δείγματα όπως αυτά της Μελίνας όλων των Ελλήνων, όπως άλλωστε ήθελε να την αποκαλούν. Με τον θάνατο της Μελίνας ναυάγησαν οι ελπίδες όλων των Ελλήνων αλλά και των απανταχού Ελληνόφιλων για την επιστροφή των Ελληνικών μαρμάρων πίσω στην Ελλάδα και στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.
Σας παραθέτουμε ένα μικρό αποσπάσιμα από τον λόγο της Μελίνας Μερκούρη, Υπουργού Πολιτισμού & Επιστημών της Ελλάδας, Oxford Union, 12.6.86, απευθυνόμενη στην Μ. Βρετανία και με κύριο θέμα την επιστροφή των μαρμάρων.
«…Στο όνομα αυτής της φιλίας σας λέμε, έγινε μια αδικία που μπορεί τώρα ν' αποκατασταθεί... Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν για μας τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Είναι η υπερηφάνειά μας, είναι οι θυσίες μας. Είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο τ' όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας…..»
Και συνεχίζει κλείνοντας…
«…Κρατήσατε αυτά τα γλυπτά για δύο σχεδόν αιώνες. Τα φροντίσατε όσο καλύτερα μπορούσατε, γεγονός για το οποίο και σας ευχαριστούμε. Όμως τώρα στο όνομα της δικαιοσύνης και της ηθικής παρακαλώ δώστε τα πίσω. Ειλικρινά πιστεύω ότι μια τέτοια χειρονομία εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας θα τιμούσε πάντα τ' όνομά της.»
Στις 6 Μαρτίου συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τον θάνατό της κινηματογραφικής «Στέλλας» και με αυτό το αφιέρωμα, ένα στα τόσα που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο καιρό, τιμούμε με τον λιγότερο δυνατό τρόπο ίσως και την μεγαλύτερη γυναικεία προσωπικότητα της Ελλάδος για τον 20ο αιώνα…
http://gchrisanthou.blogspot.com/
Παρόμοια θέματα
» Μαρτυρία: Η τελευταία Ελληνίδα του Άουσβιτς με αριθμό ''82224''
» Οι ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ του 17ου αιώνα.
» Βουτιά στην μεγαλύτερη πισίνα του κόσμου
» Οι ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ του 17ου αιώνα.
» Βουτιά στην μεγαλύτερη πισίνα του κόσμου
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
04.10.14 19:25 από Aννα
» H Αλβανία υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ - “Περισσότερες μεταρρυθμίσεις”, το μήνυμα από Βρυξέλλες
24.06.14 18:18 από Aννα
» Ανοίγουν 600 θέσεις στη ΔΕΗ – Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις
24.06.14 18:15 από Aννα
» Συναγερμός ενόψει καύσωνα - Μέτρα προφύλαξης από την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας - Τους 40 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία
24.06.14 18:12 από Aννα
» Κλειστό το Μετσόβιο μέχρι τη Δευτέρα, με απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων
24.06.14 18:09 από Aννα
» Πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκρότηση Παλλαϊκού Μετώπου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
24.06.14 18:06 από Aννα
» Όλο το 24ωρο οι ηλεκτρονικές καταθέσεις δικογράφων
24.06.14 18:03 από Aννα
» Έλλη Κοκκίνου: Όλη η αλήθεια για το πρόβλημα της υγεία της
24.06.14 17:55 από Aννα
» HomeΕλλάδα ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Θάλαμος αερίων για άλλη μία φορά η Αττική
24.06.14 17:51 από Aννα