Tό ραντεβού στόν αέρα
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Η ωρα !!

clock-desktop.com
Ελάτε να κουβεντιάσουμε

[ Copy this | Start New | Full Size ]
Πρόσφατα Θέματα
ΕΟΡΤΟΛΌΓΙΟ
Ανέκδοτα
Ανέκδοτα από το Asteiakia.gr
Πρόβλεψη ημέρας για διάφορες περιοχές
πρόγνωση καιρού από το weather.gr
Ροή είδήσεων
Αναλυτικά ζώδια
Τί παίζει τώραστήν ΤV.

 

Τίτλοι εφημερίδων
Φαρμακεία

*****Σαρακοστή*****

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

*****Σαρακοστή***** Empty *****Σαρακοστή*****

Δημοσίευση  Aννα 03.03.10 14:00

Ενα πλούσιο μενού των ημερών δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει χταπόδι, γαρίδες, σουπιές, καλαμάρια και καραβίδες σε πρωτότυπους και νόστιμους συνδυασμούς. Οι συνταγές που ακολουθούν πολλές, όμως εσείς θα επιλέξετε αυτές που σας αρέσουν για να συνθέσετε το δικό σας σαρακοστιανό κάλεσμα.

Τι πίνουμε

Γευστικό αλλά και «δύσκολο» το γιορτινό μας τραπέζι με τα σαρακοστιανά. Θα έδινα έναν εορταστικό και λουσάτο τόνο στην ημέρα, σερβίροντας από την αρχή ώς το τέλος ένα λευκό ξηρό αφρώδες κρασί, που θα περάσει με ελαφρά βήματα πάνω από όλα τα πιάτα. Εναλλακτικά, θα άνοιγα ένα μπουκάλι με λευκό κρασί, μια Ρομπόλα, ή μια ωραία σύγχρονη Ρετσίνα και ένα ροζέ κρητικό για τις σουπιές.

Χούμους με λιαστές ντομάτες, ρόκα και αραβικές πίτες

Το χούμους είναι πουρές ρεβιθιών με ταχίνι, που συνηθίζεται πολύ στη Μέση Ανατολή. Τρώγεται ως άλειμμα ή ως ντιπ συνοδεία αραβικών πιτών.

150 γρ. ρεβίθια
70 γρ. ταχίνι
50 ml χυμός λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδου
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη (είναι το κλασικό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στο χούμους - αν παρόλα αυτά δεν σας αρέσει, χρησιμοποιήστε κόλιανδρο ξερό σε σκόνη ή μαραθόσπορο κοπανισμένο καλά, με διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα)
1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγέν ή μαύρο σε σκόνη
αλάτι

Για το σερβίρισμα:

3 - 4 μεγάλες αραβικές πίτες
5 - 6 λιαστές ντομάτες, διατηρημένες σε λάδι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
1 κοφτό κουτ. γλυκού μαυροκούκι (μαυροσούσαμο), προαιρετικά
τα τρυφερά φύλλα από 1 μάτσο ρόκα, χοντροκομμένα
1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή όσο θέλετε)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε μισό λίτρο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 3 φλιτζάνια κρύο νερό, σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν. Προς το τέλος, προσθέτουμε αλάτι. Τα σουρώνουμε, φροντίζοντας να κρατήσουμε 1/2 φλιτζάνι από το νερό του βρασίματος. Πολτοποιούμε τα ρεβίθια με το σκόρδο, το μπαχαρικό της επιλογής μας και το πιπέρι στον πολτοποιητή. Αν ο πολτός είναι πολύ σφιχτός, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε. Μόλις ο πολτός γίνει λείος, προσθέτουμε το ταχίνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε για ακόμα λίγο. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε, αν χρειάζεται. Το χούμους διατηρείται σε κλειστό δοχείο για 3 ημέρες στο ψυγείο.

Σερβίρισμα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Ψήνουμε τις αραβικές πίτες στη σχάρα, στο μεσαίο ράφι, για 15 λεπτά, μέχρι να σκληρύνουν και να γίνουν τραγανές. Οταν κρυώσουν, τις σπάμε σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε ελαφρώς το λάδι με το ξίδι. Ρίχνουμε στο μπολ τη χοντροκομμένη ρόκα, ανακατεύουμε να βραχεί παντού με το λαδόξιδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι (αν το χρησιμοποιήσουμε). Βάζουμε το χούμους σε ένα μπολ και στο κέντρο βάζουμε τις λιαστές ντομάτες. Τακτοποιούμε τις αραβικές πίτες σε μια μεγάλη πιατέλα και δίπλα βάζουμε τη ρόκα και το μπολ με το χούμους.






*****Σαρακοστή***** 12-02-10_323704_51


Σαλάτα με σπανάκι, σταφίδες και κουκουνάρι

Υλικά (για 6 άτομα):


2 κιλά σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο με τα χέρια (θα αγοράσετε περίπου 2½ κιλά σπανάκι - αν θέλετε να γλιτώσετε χρόνο από το καθάρισμά του, υπάρχει και έτοιμο καθαρισμένο, συσκευασμένο σε κενό αέρος, όμως κοστίζει πιο ακριβά)
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
2 ντοματάκια από κονσέρβα, ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία
2 κουτ. σούπας φυλλαράκια άνηθου, ψιλοκομμένα
ελάχιστη πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή (με διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αγουρέλαιο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία:

Πλένουμε καλά το σπανάκι. Για να απομακρύνουμε τα χώματα, καλό είναι να το αφήσουμε να «μουλιάσει» σε λεκάνη με νερό και να επαναλάβουμε τη διαδικασία τουλάχιστον 3 φορές. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.

Ξεπλένουμε το σπανάκι καλά κι έτσι όπως είναι με τα νερά το ρίχνουμε στο σκεύος μαζί με το λάδι και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να βγάλει το σπανάκι τα υγρά του και να μειωθεί ο όγκος του.

Η όλη διαδικασία δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά. Ρίχνουμε την ντομάτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά πάντα, ώστε να εξατμιστούν τα περιττά υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο, την πάπρικα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρουμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και περιχύνουμε, αν θέλουμε, με λίγο αγουρέλαιο.
*****Σαρακοστή***** 12-02-10_323705_41

Ριζότο με ψητές καραβίδες

Αν επιλέξουμε αυτήν τη συνταγή για πρώτο, δεν θα συνεχίσουμε με τα καλαμάρια γεμιστά με σπανακόρυζο, για να μην έχουμε δύο πιάτα με ρύζι στο ίδιο μενού, και επίσης δεν θα συνοδεύσουμε όποιο άλλο κύριο πιάτο επιλέξουμε με πιλάφι.

Υλικά (για 6 άτομα):


περίπου 1 κιλό μέτριες καραβίδες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το ζωμό:

τα κεφάλια, τα κελύφη και οι δαγκάνες από τις καραβίδες
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, κομμένο στα 6
1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε χοντρές ροδέλες
1 δαφνόφυλλο
3 κόκκοι μαύρο πιπέρι
χυμός από 1/2 περγαμόντο ή νεράντζι ή πορτοκάλι (ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό)
1 κομμάτι φλούδα από το περγαμόντο ή το νεράντζι ή το πορτοκάλι (αφαιρούμε όσο γίνεται το άσπρο εσωτερικό από τη φλούδα με ένα κουταλάκι)
3 - 4 κλαράκια μαϊντανού, χοντροκομμένα
1½ λίτρο νερό
300 ml λευκό κρασί

Για το ριζότο:

500 γρ. ρύζι αρμπόριο
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 μικρή μαραθόριζα, ψιλοκομμένη
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από περγαμόντο ή νεράντζι ή πορτοκάλι
3 κουτ. σούπας φυλλαράκια και τρυφερά κλωναράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Βάζουμε τις καραβίδες στην επιφάνεια εργασίας «ανάσκελα», δηλαδή με το σκληρό κέλυφος προς τα κάτω και την κοιλιά με το μαλακό κέλυφος προς τα πάνω, και με ένα μεγάλο, κοφτερό μαχαίρι τις κόβουμε στη μέση με φορά από το κεφάλι προς την ουρά. Αδειάζουμε την ψίχα και την κρατάμε σε ένα μικρό ταψάκι στο ψυγείο. Μπορούμε γι' αυτήν τη δουλειά να χρησιμοποιήσουμε και το ειδικό ψαλίδι για θαλασσινά που θα βρούμε σε μαγαζιά με εξοπλισμό κουζίνας. Σπάμε τις δαγκάνες με τον μπάτη ή με ένα σφυρί και κόβουμε ή ψαλιδίζουμε τα κελύφη στη μέση.

Ζωμός: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στο ελαιόλαδο τα κεφάλια, τα κελύφη και τις σπασμένες δαγκάνες με τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού, για 3 - 4 λεπτά. Προσθέτουμε τo κρεμμύδι, το καρότο και το μαϊντανό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το νερό, τη φλούδα και το χυμό από το εσπεριδοειδές που επιλέξαμε. Μόλις τα υγρά της κατσαρόλας πάρουν μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.

Σουρώνουμε το ζωμό από ψιλό σουρωτήρι και πετάμε τα στερεά υλικά. Προσθέτουμε στο ζωμό το κρασί και μετράμε τα υγρά· πρέπει να είναι γύρω στα 1,7 λίτρα. Αν είναι λιγότερα, προσθέτουμε νερό. Βάζουμε το μείγμα υγρών στην κατσαρόλα (που έχουμε εν τω μεταξύ ξεπλύνει) και τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά, ώστε να μείνει ζεστό το μείγμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος του ριζότο.

Ριζότο: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο (1/4 φλιτζ. τσαγιού) και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τη μαραθόριζα για 4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά, ώστε να λαδωθεί καλά. Ξεκινάμε να ρίχνουμε το ζωμό σε μικρές ποσότητες με μια κουτάλα της σούπας. Περιμένουμε να απορροφηθεί κάθε δόση ζωμού από το ρύζι προτού ρίξουμε την επόμενη. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ξύλινη σπάτουλα για να διευκολύνουμε την απελευθέρωση του αμύλου από τους κόκκους του ρυζιού (που θα συμβάλει στο να αποκτήσει ωραία χυλωμένη υφή το ριζότο) αλλά και για να μην προλάβει το ρύζι να κολλήσει.

Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλο το ζωμό (περίπου 20 λεπτά από την στιγμή που θα ξεκινήσουμε να τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα). Περίπου στα μισά του μαγειρέματος προσθέτουμε το ξύσμα του εσπεριδοειδούς που έχουμε και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις γίνει το ριζότο, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε το ριζότο να ξεκουραστεί για 2 - 3 λεπτά.

Εκείνη την ώρα βάζουμε το ταψί σε δυνατό γκριλ, στην υψηλότερη σκάλα στο φούρνο, και ψήνουμε τις καραβίδες για 1½ λεπτό από κάθε πλευρά.

Μοιράζουμε στα πιάτα το ριζότο, από πάνω τις καραβίδες, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε.






*****Σαρακοστή***** 12-02-10_323706_51


Μαραθόπιτες με ταραμά

Υλικά (για 6 άτομα):


τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 3 ματσάκια μάραθο, ψιλοκομμένα (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε άνηθο και προσθέτουμε 1/2 κουτ. σούπας μαραθόσπορο κοπανισμένο σε σκόνη)
2 κουτ. σούπας λευκός ταραμάς
10 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
1 πιπεριά Φλωρίνης από βαζάκι, ψιλοκομμένη
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία:

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι τον ταραμά με 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Το μείγμα πρέπει να είναι σαν πηχτός χυλός. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι επιπλέον.

Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια μεσαία κατσαρόλα και, μόλις κάψει, ρίχνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα με μια κουτάλα. Τηγανίζουμε για 2 - 3 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα οι μαραθόπιτες. Τις σερβίρουμε χλιαρές ή σε θερμοκρασία δωματίου.
*****Σαρακοστή***** 12-02-10_323707_41

Τάρτα ψυγείου με μπρόκολο και γαρίδες

Για τη βάση:


200 γρ. μικρά παξιμάδια σταρένια (αποφεύγουμε τα πολύ σκληρά που δεν τρίβονται εύκολα και τα λαδιού γιατί θα γίνει πολύ «λαδερή» η βάση), κομματιασμένα με το χέρι
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισος ή μαραθόσπορος, κοπανισμένοι μέχρι να γίνουν σκόνη (εναλλακτικά, βάζουμε μπαχάρι σε σκόνη, με διαφορετικό αποτέλεσμα)
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη

Για τη γέμιση :

τα μπουκετάκια από 1 μέτριο μπρόκολο
1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε 3 - 4 κομμάτια
1/2 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες από βαζάκι, πολτοποιημένες με 2 κουτ. σούπας από το λάδι τους
3 φύλλα ζελατίνης (των 2 γρ. το καθένα)

Για τις γαρίδες :

8 μεγάλες γαρίδες (Νο 0 ή 1), καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισος ή μαραθόσπορος, κοπανισμένοι μέχρι να γίνουν σκόνη (εναλλακτικά, βάζουμε μπαχάρι σε σκόνη, με διαφορετικό αποτέλεσμα)
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία:

Βάση: Τρίβουμε τα παξιμαδάκια στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαφρώς το ελαιόλαδο (ώστε να απορροφήσει καλύτερα τα αρώματα από τα μπαχαρικά), προσθέτουμε το γλυκάνισο (ή το μαραθόσπορο ή το μπαχάρι), την πάπρικα και τα τριμμένα παξιμαδάκια και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 26 - 28 εκ. ή σε ένα ταψάκι μέσα σε τσέρκι (στεφάνι μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής) ίσου μεγέθους. Με τη ράχη ενός κουταλιού ισιώνουμε την επιφάνεια. Σκεπάζουμε τη φόρμα με μεμβράνη και τη βάζουμε στην κατάψυξη ώστε να στερεοποιηθεί η βάση μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση: Μαγειρεύουμε στον ατμό (σε ηλεκτρικό ατμομάγειρα ή σε ανοξείδωτο τρυπητό ή από μπαμπού, που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει) τα μπουκετάκια του μπρόκολου και τα κομμάτια της πατάτας, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με το πιρούνι. Τα πολτοποιούμε με το πρες πουρέ ή τα περνάμε από το μύλο λαχανικών και τα ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε στο μπρίκι τον πολτό από τις λιαστές ντομάτες. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν, τα στύβουμε με τα χέρια μας, ώστε να στραγγίξουν, και τα διαλύουμε στον ζεστό πολτό λιαστής ντομάτας. Αναμειγνύουμε πολύ καλά το μείγμα λιαστής ντομάτας - ζελατίνης με τον πουρέ μπρόκολου - πατάτας.

Γαρίδες: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι (2 κουτ. σούπας) και ροδίζουμε τις γαρίδες και από τις δύο πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και προσθέτουμε την πάπρικα και το γλυκάνισο (ή το μαραθόσπορο ή το μπαχάρι) και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε απαλά για 2 λεπτά και αποσύρουμε.

Τάρτα: Βγάζουμε από την κατάψυξη τη βάση της τάρτας, στρώνουμε το μείγμα της γέμισης ομοιόμορφα και από πάνω τακτοποιούμε τις γαρίδες. Ξαναβάζουμε την τάρτα στη συντήρηση για 3 - 4 ώρες.

Για να σερβίρουμε, αφαιρούμε το τσέρκι ή τα τοιχώματα της φόρμας, κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε, αν θέλουμε, με λίγο ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι.
*****Σαρακοστή***** 12-02-10_323710_51

Σουπιές κρασάτες με ξερά δαμάσκηνα

Υλικά (για 6 άτομα):


περίπου 1½ κιλό σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες
1½ φλιτζ. τσαγιού κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια (400 γρ.), χτυπημένα στο μούλτι 1 - 2 φορές
1 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2/3 φλιτζ. τσαγιού δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι, κομμένα σε μικρότερα κομμάτια, ανακατεμένα με 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ. σούπας κεδροκούκουτσα (λέγεται και ευρωπαϊκός κέδρος. Τα βρίσκουμε σε καλά μπαχαράδικα αλλά και σε σούπερ μάρκετ. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο καλά κοπανισμένο στο γουδί, με διαφορετικό αλλά εξίσου νόστιμο αποτέλεσμα)
2 γαρίφαλα
2 μεγάλα κομμάτια από φλούδες πορτοκαλιού (αφαιρούμε με ένα κουταλάκι όσο γίνεται το άσπρο εσωτερικό)
3 ποτήρια νερό
τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα

Διαδικασία:

Οι κατεψυγμένες σουπιές είναι συνήθως καθαρισμένες. Μάλιστα, στην αγορά θα βρούμε και κατεψυγμένες σουπιές με το μελάνι τους σε ξεχωριστό σακουλάκι μέσα στη συσκευασία. Αν πάρουμε φρέσκες σουπιές, τις καθαρίζουμε ως εξής: Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε μια τομή στη ράχη τους κατά μήκος της μιας άκρης του κοκάλου και το αφαιρούμε. Βάζουμε τη μύτη του μαχαιριού προσεκτικά μέσα στην κοιλιά και κόβουμε κατά μήκος, ώστε να ανοίξουν οι σουπιές.

Από την ανοιχτή κοιλιά, τραβάμε προσεκτικά το κεφάλι με τα εντόσθια που είναι κολλημένα πάνω του. Κόβουμε τα πλοκάμια από το κεφάλι και τα κρατάμε, ενώ πετάμε το κεφάλι και τα εντόσθια. Αφαιρούμε τη χαρακτηριστική ιριδίζουσα σακούλα με το μελάνι με πολλή προσοχή, για να μη μας ανοίξει. Βάζουμε τις σακούλες με το μελάνι σε ένα μπολάκι και τις σπάμε με ένα πιρούνι για να πάρουμε το μελάνι.

Για να σπάσουν καλά οι σακούλες, μπορούμε να τις χτυπήσουμε στο μπλέντερ με λίγο από το κρασί που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή. Πλένουμε πολύ καλά τις σουπιές, τις κόβουμε σε κομμάτια των 3 εκ., τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο μέχρι να τις μαγειρέψουμε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τις σουπιές, τις σοτάρουμε για 5 λεπτά και ρίχνουμε το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και σε 1 λεπτό προσθέτουμε την ντομάτα, το μελάνι, τα κεδροκούκουτσα, τα γαρίφαλα, τις φλούδες του πορτοκαλιού και το νερό.

Οταν τα υγρά πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Περίπου 20 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τις πορτοκαλόφλουδες, τα κεδροκούκουτσα και τα γαρίφαλα και προσθέτουμε το μαϊντανό. Συνοδεύουμε τις σουπιές με πουρέ πατάτας ή με τηγανητές πατάτες. Θα ταίριαζε επίσης και ένα λευκό πιλάφι, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε βγάλει ως πρώτο το ριζότο.
*****Σαρακοστή***** 12-02-10_323730_41

Καλαμάρια γεμιστά με σπανακόρυζο

Οταν γεμίζουμε τα καλαμάρια με το ρύζι, δεν τα γεμίζουμε μέχρι πάνω, γιατί το ρύζι θα διογκωθεί και θα «σκάσουν».

Γι' αυτό, κάνουμε μια μικρή τρυπούλα στην άκρη τους, όχι από την πλευρά του ανοίγματος, αλλά από την άλλη, όταν πια τα έχουμε γεμίσει, ώστε να απελευθερωθεί ο ατμός που εγκλωβίζεται στα καλαμάρια κατά το μαγείρεμα.

6 καλαμάρια μεγάλα (ή 12 μικρότερα), φρέσκα ή κατεψυγμένα
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
400 γρ. φύλλα σπανακιού καθαρισμένα και χοντροκομμένα (θα αγοράσετε 600 γρ. - αν θέλετε να γλιτώσετε χρόνο, υπάρχει έτοιμο καθαρισμένο και πλυμένο σπανάκι, συσκευασμένο σε κενό αέρος)
1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια και τρυφερά κοτσάνια άνηθου, ψιλοκομμένα
150 γρ. ρύζι Καρολίνα
200 ml λευκό ξηρό κρασί
χυμός από 1 λεμόνι
ελάχιστο μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Αν αγοράσουμε κατεψυγμένα καλαμάρια, είναι προτιμότερο να πάρουμε αυτά που είναι έτοιμα καθαρισμένα, για να αποφύγουμε τον κόπο του καθαρίσματος. Αν πάρουμε φρέσκα, τα καθαρίζουμε ως εξής: Τραβάμε και αποχωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα, παρασύροντας μαζί και τα εντόσθια. Τραβάμε και αφαιρούμε το διάφανο «κόκαλο» που βρίσκεται κατά μήκος του σώματος των καλαμαριών και με ένα μαχαίρι κόβουμε και πετάμε από το κεφάλι το κομμάτι με τα μάτια και το σκληρό «στόμα». Τα ξεπλένουμε όλα πολύ καλά. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα αφήνουμε κατά μέρος, για τη γέμιση. Αλατοπιπερώνουμε τα καλαμάρια καλά, μέσα και έξω, και τα αφήνουμε κατά μέρος, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια των καλαμαριών για 1 - 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και καρυκεύουμε με το μοσχοκάρυδο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Επειτα από 2 - 3 λεπτά, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Γέμισμα+ψήσιμο: Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα καλαμάρια με τη γέμιση, πιέζοντας ελαφρώς (όχι επίμονα), ώστε να προχωρήσει η γέμιση μέχρι μέσα. Γεμίζουμε τα καλαμάρια κατά τα 3/4. Κλείνουμε το άνοιγμα κάθε καλαμαριού με μια οδοντογλυφίδα, την οποία περνάμε κατά μήκος του ανοίγματος σε ζιγκ ζαγκ. Με ένα μικρό μαχαιράκι κάνουμε μια μικροσκοπική τομή στο πίσω μέρος των κορμών των μαλακίων, για να βγαίνει ο ατμός κατά το ψήσιμο και να μη «σκάσουν». Τη γέμιση που θα περισσέψει τη ρίχνουμε μέσα στο ταψί, ανάμεσα στα καλαμάρια. Περιχύνουμε με το ζωμό και το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά. Τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.

ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σοτάρουμε 1 ξερό ψιλοκομμένο κρεµµύδι, 1 πράσο σε ροδέλες και 1 βιολογικό καρότο, χοντροκομμένο. Σβήνουμε με 500 ml λευκό ξηρό κρασί, το αφήνουμε να κοχλάσει για 3 - 4 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε 2½ λίτρα νερό. Τυλίγουμε σε ένα τουλουπάνι 1 - 2 κλωνάρια σέλινο, 2 κλωνάρια μαϊντανό, 5 κόκκους μαύρο πιπέρι και 1 φύλλο δάφνης και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε το ζωμό για 30 λεπτά και τον σουρώνουμε.






*****Σαρακοστή***** 12-02-10_323714_61


Χταπόδι στιφάδο

Υλικά (για 6 άτομα):


1 χταπόδι περίπου 1½ κιλό, φρέσκο ή κατεψυγμένο
1½ κιλό μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1½ φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
4 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
2 ξύλα κανέλας
2 φύλλα δάφνης
2 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
2 - 3 γαρίφαλα
3 - 4 κόκκοι μπαχάρι
2 μεγάλα κομμάτια από φλούδες πορτοκαλιού (αφαιρούμε με ένα κουταλάκι όσο γίνεται το άσπρο εσωτερικό)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:

Τα κατεψυγμένα χταπόδια συνήθως δεν χρειάζονται καθάρισμα. Αν αγοράσουμε φρέσκο, το καθαρίζουμε ως εξής: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την κουκούλα και τη χωρίζουμε από τα πλοκάμια. Την αναποδογυρίζουμε και την καθαρίζουμε από τα εντόσθια.

Με το ένα χέρι πιέζουμε το σκληρό σημείο στη συμβολή των πλοκαμιών και με το άλλο το τραβάμε από πάνω να βγει. Πλένουμε το χταπόδι σχολαστικά σε μια λεκάνη με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνουμε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο. Κόβουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα του χταποδιού σε μεγάλα κομμάτια μήκους 4 - 5 εκ.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά με την παρακάτω σειρά: μια στρώση κρεμμύδια, από πάνω τα κομμάτια του χταποδιού, τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τις φλούδες πορτοκαλιού, την κανέλα, τα φύλλα δάφνης, τα γαρίφαλα, το μπαχάρι και λίγο πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το κρασί, το ξίδι και το μέλι. Δεν προσθέτουμε περισσότερα υγρά, καθώς το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά τουλάχιστον ή μέχρι να γίνει το χταπόδι, χωρίς να ανακατεύουμε, για να μη διαλυθούν τα κρεμμυδάκια. Αν στο τέλος του μαγειρέματος έχουν μείνει αρκετά υγρά στην κατσαρόλα, σουρώνουμε τα στερεά και βράζουμε μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή πυκνότητα.

Εναλλακτικά, ψήνουμε το φαγητό σε κλειστή γάστρα στο φούρνο, στους 180° C για 2 ώρες. Περίπου 5 - 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να πάρει χρώμα το χταπόδι και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Αν θέλουμε πιο δεμένη τη σάλτσα μας, τη μεταφέρουμε σε ένα κατσαρολάκι και τη βράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί ελαφρώς. Ελέγχουμε το αλάτι, πετάμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε, συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με πατάτες βραστές ή τηγανητές.


Πηγή...ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ




*****Σαρακοστή***** 12-02-10_323716_51
Aννα
Aννα
Αdmin
Αdmin

Αριθμός μηνυμάτων : 4835
Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
Ηλικία : 59
Τόπος : Αθήνα

https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

*****Σαρακοστή***** Empty Μπιφτεκια λαχανικων

Δημοσίευση  Teresa2004 06.03.10 22:56

2 Φλυτζανια αλευρι
1 πατατα βρασμενη
4 φρεσκα κρεμμυδακια
1/2 κουπα αρακας(κατεψυγμενο)
1 καροτο τριμμενο
1 μικρη μπυρα
1/3 κουπα καλαμποκι κονσερβα(στραγγισμενο απο τα υγρα του)
αλατι πιπερι
Βραζω την πατατα
Τσιγαριζω τα κρεμυδια
Ψιλοκοβω το καροτο και το ριχνω στα κρεμμυδια μαζι με τον αρακα να τσιγαριστουν για 3' περιπου
Σε ενα μπωλ βαζω το αλευρι και ριχνω τη μπυρα ανακατευοντας συνεχως μεχρι να γινει χυλος
τοτε προσθετω τα τσιγαρισμενα υλικα τη βρασμενη πατατα το καλαμποκι αλατι και πιπερι
τα ανακατευω καλα μεταξυ τους μεχρι η πατατα να λιωσει καλα αναμεσα στα υλικα
πλαθω το μειγμα σε μπιφτεκια και τα ψηνω στο φουρνο για περιπου 40' στους 250C μεχρι να ροδοκοκκινισουν
ή σε σχημα χαμπουργκερ και τα τηγανιζω και απο τις πλευρες για 15' περιπου
Teresa2004
Teresa2004
Νεο μέλος
Νεο μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 60
Ημερομηνία εγγραφής : 06/03/2010
Ηλικία : 49
Τόπος : Καλλιθεα(Αθηνα)

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

*****Σαρακοστή***** Empty Ταραμοσαλατα με ψωμι

Δημοσίευση  Teresa2004 06.03.10 23:00

1/2 φλυτζανι λευκο η ροζ ταραμα
1 1/2 φλυτζανι μπαγιατικο ψωμι χωρις κορα
1 φλυτζανι καλο ελαιολαδο
ο χυμος απο 2-3 λεμονια
1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο (προεραιτικα)
Μουσκευουμε το ψωμι και το στιβουμε καλα. Σε ενα γουδι βαζουμε τον ταραμα και λιγο απο το λαδι και αρχιζουμε να χτυπαμε προσθετοντας λιγο-λιγο το ψωμι. Αν βαλουμε το κρεμμυδι το τριβουμε στον τριφτη και το στραγγιζουμε καλα να φυγουν τα υγρα του και το προσθετουμε στον ταραμα. Συνεχιζουμε να χτυπαμε ριχνοντας εναλλαξ το λαδι και το λεμονι μεχρι το μειγμα να γινει λειο

Καλη επιτυχια
Teresa2004
Teresa2004
Νεο μέλος
Νεο μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 60
Ημερομηνία εγγραφής : 06/03/2010
Ηλικία : 49
Τόπος : Καλλιθεα(Αθηνα)

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

*****Σαρακοστή***** Empty Σούπα με καλαμαράκια

Δημοσίευση  Teresa2004 14.03.10 19:52

1½ κιλό μικρά καλαμαράκια

4 σκελίδες σκόρδο

3 μέτρια κρεμμύδια

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες

300 γραμμ. μπαγιάτικο ψωμί (μικρή φραντζόλα)

150 ml λάδι

1 ματσάκι μαϊντανό

1 φύλλο δάφνη

αποξηραμένο θυμάρι

1 καυτερή κόκκινη πιπερίτσα

μοσχοκάρυδο

αλάτι
Καθαρίστε και πλύντε τα καλαμαράκια χωρίζοντας τα πλοκάμια απ’ τα σώματα.

Κόψτε τα σώματα σε ακανόνιστα κομμάτια.

Ζεματίστε, ξεφλουδίστε και αφαιρέστε τα σπόρια απ’ τις ντομάτες.

Ψιλοκόψτε χωριστά τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μαϊντανό.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε λίγο.

Έπειτα προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, ½ κουταλάκι θυμάρι, το μαϊντανό και τη δάφνη.

Ρίξτε αλάτι και την κοπανισμένη πιπερίτσα, σκεπάστε το σκεύος και βράστε τη σάλτσα για 5 λεπτά.

Προσθέστε τα καλαμαράκια, σκεπάστε το φαγητό με ζεστό νερό και βράστε το για 15-20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ή μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια.

Έπειτα αφαιρέστε τη δάφνη και πασπαλίστε με 3 πρέζες μοσχοκάρυδο.

Στο μεταξύ, κόψτε το ψωμί σε ροδέλες και ροδίστε το στο γκριλ του φούρνου.

Σερβίρετε τα καλαμαράκια ζεστά σε ατομικά μπολ βάζοντας στο πλάι το ζεστό ψωμί.
.myself.gr
Teresa2004
Teresa2004
Νεο μέλος
Νεο μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 60
Ημερομηνία εγγραφής : 06/03/2010
Ηλικία : 49
Τόπος : Καλλιθεα(Αθηνα)

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

*****Σαρακοστή***** Empty Μουσακάς νηστίσιμος

Δημοσίευση  Aννα 19.03.10 21:04

ΥΛΙΚΑ

6 μελιτζάνες φλάσκες6 πιπεριές
1 λρεμμύδι
1 κούπα ντομάτα τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κούπα πλιγούρι
6 κσ. ελαιόλαδο
1 κγ. μίγμα μπαχαρικών για κιμά
λίγα φυλλαράκια δυόσμου
4 πατάτες
2 κσ. μαργαρίνη
λίγη φρυγανιά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε 3 κούπες νερό και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό όση ώρα φουσκώνοει το πλιγούρι. Κόβουμε τις μελτζάνες σε φέτες, τις αλοίφουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε στο γκρίλ μέχρι να ροδίσουν. Σωτάρουμε τις πιπεριές σε κυβάκια μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε το πλιγούρι, το αλάτι, την ντομάτα, το δυόσμο και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτα μέχρι να πιεί τα υγρά του. Απλώνουμε σε ένα πυρέξ τις μισές μελιτζάνες. Λιώνουμε τις καυτές πατάτες με τη μαργαρίνη στο μίξερ, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το αλάτι και καλύπτουμε το μουσακά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.

Πηγή: symbulos.blogspot.com
Aννα
Aννα
Αdmin
Αdmin

Αριθμός μηνυμάτων : 4835
Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
Ηλικία : 59
Τόπος : Αθήνα

https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

*****Σαρακοστή***** Empty Ελιόπιτα τυλιχτή

Δημοσίευση  Aννα 19.03.10 21:07

Η αλμύρα του τυριού και της ελιάς ενώνεται με τη γλυκιά γεύση του πράσου και του κρεμμυδιού σ΄ αυτή την εύκολη και νόστιμη πίτα.
Το αποτέλεσμα ιδιαίτερο και γευστικό.
Αν σας αρέσουν οι ελιές, δοκιμάστε και αυτή την εκδοχή ελιόπιτας.

Θα χρειαστούμε:
10 φύλλα (περίπου) χωριάτικα για πίτα
½ κιλό ελιές χωρίς το κουκούτσι
250 γρ. φέτα
4-5 πράσα μέτρια
3-4 κρεμμύδια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο
1 μεγάλη, ώριμη τομάτα
πιπέρι, κουρκουμά, πάπρικα
λάδι
Πως τη φτιάχνουμε:
Κόβουμε τις ελιές για να αφαιρέσουμε το κουκούτσι ή αγοράζουμε έτοιμες ξεκουκουτσιασμένες.
Σ΄ αυτή την περίπτωση τις πλένουμε να φύγουν τα συντηρητικά και η πολλή αλμύρα.
Τις στραγγίζουμε καλά.
Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε.
Τα σοτάρουμε με μισό φλιτζάνι του καφέ, λάδι μέχρι να εξατμιστούν όλα τα νερά τους.
Τα παίρνουμε με την τρυπητή κουτάλα και τα αδειάζουμε σ΄ ένα μεγάλο μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.Βάζουμε τις στραγγισμένες ελιές και τη φέτα χοντροτριμμένη με το χέρι. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά που μας αρέσουν αλλά όχι αλάτι.
Χωρίζουμε την ποσότητα του μίγματος σε ίσα μέρη.
Στρώνουμε στο ρηχό ταψί του φούρνου αντικολλητικό χαρτί και το λαδώνουμε.
Απλώνουμε τα φύλλα μπροστά μας από την μακριά του πλευρά και λαδώνουμε το πρώτο ελαφρά.
Το δικό μου ήταν φύλλο κρούστας και έτσι χρησιμοποίησα δυο φύλλα χωρίς να λαδώσω το δεύτερο.
Σκορπίζουμε μια δόση από τη γέμιση σ΄ όλη την επιφάνεια του φύλλου και ρολάρουμε μέχρι να τυλιχτεί.
Το μεταφέρουμε στο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση και τα φύλλα. Λαδώνουμε ελαφρά όλη την επιφάνεια εκεί που τα έχουμε τοποθετήσει.
Ψήνουμε τα ρολά μας στη χαμηλή σχάρα στους 200 β. για ¾ της ώρας περίπου.
Ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί καλά από κάτω.
Καλή όρεξη!!!
Πηγή: syntageskardias.blogspot.com
Aννα
Aννα
Αdmin
Αdmin

Αριθμός μηνυμάτων : 4835
Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
Ηλικία : 59
Τόπος : Αθήνα

https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

*****Σαρακοστή***** Empty ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ, ΕΥΚΟΛH ΣΥΝΤΑΓΗ

Δημοσίευση  Aννα 19.03.10 21:09

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κολοκύθια

1 αυγό

Αλάτι-πιπέρι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Γαλέτα

Μαϊντανός

Λάδι

Τυρί τριμμένο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκύθια και τα στύβουμε να φύγουν τα υγρά τους . Σε ένα μπόλ βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, αυγό, λίγο λάδι, το τυρί και την γαλέτα. Τα πλάθουμε καλά για να αναμειχτούν τα υλικά ( προκειμένου η ζύμη να γίνει σφιχτή προσθέτουμε γαλέτα). Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για λίγο και στη συνέχεια πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Καλή επιτυχία
Aννα
Aννα
Αdmin
Αdmin

Αριθμός μηνυμάτων : 4835
Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
Ηλικία : 59
Τόπος : Αθήνα

https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

*****Σαρακοστή***** Empty ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Δημοσίευση  Aννα 19.03.10 21:09

Υλικά

3-4 Μελιτζάνες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 αυγό

τυρί τριμμένο

λίγο μπαγιάτικο ψωμί ή γαλέτα

λίγο αλεύρι

λάδι

αλάτι-πιπέρι



Εκτέλεση

Βράζουμε καθαρισμένες τις μελιτζάνες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι σε ένα μπώλ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε τους κεφτέδες . Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Καλή επιτυχία
Aννα
Aννα
Αdmin
Αdmin

Αριθμός μηνυμάτων : 4835
Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
Ηλικία : 59
Τόπος : Αθήνα

https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης