Ήρθε η μέρα που ο μπεμπούλης μας, η μπουμπούκα μας, το ζουζουνάκι μας, θα πάψει πλέον να έχει όλα αυτά τα χαριτωμένα υποκοριστικά, και θα αποκτήσει το δικό του μοναδικό όνομα! Και όλοι, αλλά περισσότερο η μανούλα του νεοφώτιστου έχει ένα τρομερό άγχος και αγωνία για το πώς θα κυλήσει αυτή η μέρα.

Διαβάστε μερικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να περάσετε και εσείς και το μωρό σας, όσο γίνεται πιο όμορφα και χαλαρά την ημέρα της βάφτισης.




Οι γονείς


Έχετε άγχος για τις ετοιμασίες, για τα ρούχα, για τους καλεσμένους, και φυσικά για το μωρό σας, αν θα κλάψει, αν θα στεναχωρηθεί. Ας τα πάρουμε όλα με την σειρά και ας ξεκινήσουμε από αυτό, το πιο σημαντικό, το μωρό σας.

Κατά 99% το μωράκι σας θα κλάψει στην εκκλησία και στην βάφτιση. Είναι το πλέον συνηθισμένο και αναμενόμενο. Δεν φταίει ούτε το μωράκι, ούτε ο χαρακτήρας του, ούτε η «κοινωνικότητα» του.
Τα περισσότερα μωράκια, την ώρα που γίνεται η βάφτιση είναι λίγο ταλαιπωρημένα, πιθανόν να πεινάνε, να νυστάζουν, σίγουρα έχουν βγει από το καθημερινό τους πρόγραμμα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρουσία τόσο πολύ κόσμου πάνω από το κεφαλάκι του, την παρουσία του παπά που σίγουρα θα του ξενίσει, και την τήρηση μιας διαδικασίας και ενός τελετουργικού που καμία διάθεση δεν έχει να ακολουθήσει το ζουζούνι σας, είναι σίγουρο πως θα το ταλαιπωρήσουν, πιθανόν να το φοβίσουν λίγο, και σίγουρα θα το κάνουν να γκρινιάξει, να δυσανασχετήσει και να κλάψει.

Άλλα μωράκια κλαίνε για πολύ λίγο, και άλλα καθ’ όλη την διάρκεια του μυστηρίου. Οπότε μην τρελαίνεστε στην ιδέα αυτή. Σκεφτείτε πως η πραγματική ταλαιπωρία του παιδιού σας θα κρατήσει μόνο λίγα λεπτάκια, την στιγμή της βάπτισης, και μετά από λίγο θα βρίσκεται πάλι στην αγκαλιά σας.

Νωρίτερα, από την αρχή της ημέρας, καλό είναι να έχετε φροντίσει κάποια πράγματα, ώστε να μην πελαγώσετε στην εκκλησία.

Εννοείται πως από κάποιες μέρες πριν θα έχετε διαλέξει όλοι τα ρούχα που θα φορέσετε και εσείς και το μωράκι σας, όταν θα πάτε στην εκκλησία, θα τα έχετε έτοιμα καθαρά και σιδερωμένα, και δεν θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα περισσότερο εκείνη την ημέρα, από το να τα φορέσετε, να χτενιστείτε, να βαφτείτε και να ξεκινήσετε για την εκκλησία.

Αν η βάπτιση σας είναι το πρωί, φροντίστε να έχετε ξυπνήσει όλοι έγκαιρα, ώστε να έχετε αρκετό χρόνο να ετοιμαστείτε, να φάτε ένα καλό πρωινό και να φροντίσετε ανάλογα και το μωρό σας. Καλό είναι να έχει φάει κάτι ελαφρύ πριν την βάπτιση (γαλατάκι, φρουτόκρεμα, κρεμούλα, ανάλογα με την ηλικία του μωρού), και να έχει περάσει τουλάχιστον 1 ώρα από το τελευταίο γεύμα του την στιγμή που θα φτάσετε στην εκκλησία. Έτσι το μωράκι δεν θα είναι παραφουσκωμένο και δεν θα αισθάνεται δυσφορία, αλλά ούτε και θα πεινάει.

Αν η βάπτισή σας είναι το απόγευμα, φροντίστε το μωράκι να έχει κοιμηθεί λίγο το μεσημέρι για να είναι ξεκούραστο, και να έχει φάει ένα ελαφρύ απογευματινό πριν ξεκινήσετε για την εκκλησία.

Πριν ξεκινήσετε για την εκκλησία θυμηθείτε επίσης τα εξής:

Ποιος έχει αναλάβει να φέρει στην εκκλησία τα βαφτιστικά του μωρού, την λαμπάδα και τον σταυρό του.

Ποιος έχει αναλάβει να… κουβαλήσει τις μπουμπουνιέρες και τα γλυκάκια.

Αφού κάνετε τις τελευταίες συνεννοήσεις για όλα αυτά και σιγουρευτείτε πως όλα θα φτάσουν στην ώρα τους στην εκκλησία, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Εννοείται πως για όλα τα υπόλοιπα (φωτογράφο, στολισμό, λουλούδια, μπαλόνια κλπ.) έχετε συνεννοηθεί τις προηγούμενες ημέρες και δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με τίποτα από αυτά την ημέρα της βάπτισης.

Τέλος, πριν ξεκινήσετε για την εκκλησία, σιγουρευτείτε πως έχετε μαζί σας στην τσάντα του μωρού σας, τα εξής: πάνες, μωρομάντηλα, πιπίλα, μπιμπερό με νερό, κάποιο μικρό παιχνιδάκι ή κουδουνίστρα που αρέσει στο μωράκι.

Όταν φτάσετε στην εκκλησία φροντίστε να κρατάτε αγκαλιά εσείς το μωρό σας, ή κάποιο άλλο οικείο πρόσωπο (παππούς, γιαγιά κλπ), ώστε η διάθεση του να παραμένει ευχάριστη και χαλαρή. Μην το δίνετε αγκαλιά σε άγνωστους σε αυτό ανθρώπους, γιατί αυτό μάλλον θα το ταράξει και θα το φοβίσει.

Καθ’ όλη την διάρκεια του μυστηρίου, εκτός από τις στιγμές που επιβάλλεται να το έχει αγκαλιά ο νονός ή η νονά, καλό είναι το μωρό να βρίσκεται κοντά σας ώστε να νιώθει ασφάλεια. Αν το μωράκι αρχίσει να δυσανασχετεί και να κλαίει, ηρεμήστε (γιατί την ταραχή σας την μεταδίδετε και σε αυτό), σκεφτείτε πως μετά από λίγο θα έχουν τελειώσει όλα, και προσπαθήστε να το ηρεμήσετε όσο και αν μπορείτε.

Αμέσως μετά την στιγμή της βάπτισης, καλό είναι να έχετε εύκαιρο ένα μαντηλάκι και να του σκουπίσετε τα ματάκια, γιατί πολύ πιθανό να έχει πάει λάδι στα μάτια του και να το τσούζει. Επίσης μια πιπίλα και λίγο νεράκι, βοηθούν το μωρό να ηρεμήσει.

Είναι σίγουρο πως προς το τέλος της βάπτισης πια, το μωράκι σας θα έχει ηρεμήσει, θα έχει χαλαρώσει, και πολύ πιθανό να έχει αποκοιμηθεί. Χαλαρώστε λοιπόν και εσείς, διασκεδάστε με τους καλεσμένους σας, και χαρείτε το μωράκι σας με το ολοκαίνουργιο πια όνομά του!



Ο νονός είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός άνθρωπος στην ζωή του παιδιού, και καλό θα είναι όποιος αποφασίσει να βαπτίσει ένα παιδάκι, να είναι σίγουρος πως θα μπορεί να βρίσκεται δίπλα του σε όλη την παιδική του ηλικία (και όχι μόνο), να έχει μια ζεστή επαφή και σχέση με το παιδί, να το συμβουλεύει, να το αγαπά και να του συμπαραστέκεται σαν δεύτερος γονιός.

Εσείς λοιπόν που πρόκειται να βαπτίσετε ένα μωράκι, καλό θα είναι τις προηγούμενες μέρες πριν την βάπτιση να έχετε μια συχνή επαφή με το μωρό, ώστε να του είστε οικείος και να αισθάνεται καλά και χαλαρά στην αγκαλιά σας. Αυτό θα βοηθήσει πολύ την κατάσταση στην εκκλησία.
Επίσης, αφού σύμφωνα με τα έθιμα εσείς θα αγοράσετε τα βαπτιστικά ρούχα του μωρού, καλό θα είναι να επιλέξετε κάτι όμορφο και ευκολοφόρετο. Σκεφτείτε πως ένα «φράκο ή τουαλέτα μπεμπέ» μπορεί να κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στην εκκλησία αλλά το πιο πιθανό είναι πως το μωράκι δεν πρόκειται να το ξαναφορέσει.

Επειδή μάλλον θα δώσετε αρκετά λεφτά για αυτά τα ρούχα, γι’ αυτό φροντίστε καλύτερα να είναι κάτι που θα το φορέσει αρκετές φορές αργότερα, και θα το ευχαριστηθεί. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τον σταυρό. Μπορεί ένας «πατριαρχικός» σταυρός να εντυπωσιάζει, αλλά σίγουρα το παιδί δεν θα το ξαναφορέσει ποτέ.

Καλό είναι να έχετε συνεννοηθεί από πριν με την μαμά, ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή και στο είδος αλλά και στο νούμερο του ρούχου.

Τέλος, τις τελευταίες μέρες κάντε μια εξάσκηση στο «Πιστεύω», σιγουρέψτε ποιο θα είναι το όνομα που θα δώσετε στο παιδί, και ξεκινήστε για την εκκλησία.

Εκεί ακολουθείστε πια τις οδηγίες του παπά, κρατήστε το μωρό όσο πιο χαλαρό γίνεται, διασκεδάστε την στιγμή, και….

Να σας ζήσει ο νεοφώτιστος ή η νεοφώτιστη !!!!