Tό ραντεβού στόν αέρα
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Παρόμοια θέματα
    Η ωρα !!

    clock-desktop.com
    Ελάτε να κουβεντιάσουμε

    [ Copy this | Start New | Full Size ]
    Πρόσφατα Θέματα
    ΕΟΡΤΟΛΌΓΙΟ
    Ανέκδοτα
    Ανέκδοτα από το Asteiakia.gr
    Πρόβλεψη ημέρας για διάφορες περιοχές
    πρόγνωση καιρού από το weather.gr
    Ροή είδήσεων
    Αναλυτικά ζώδια
    Τί παίζει τώραστήν ΤV.

     

    Τίτλοι εφημερίδων
    Φαρμακεία

    Δημήτρης Χορν

    Πήγαινε κάτω

    Δημήτρης Χορν  Empty Δημήτρης Χορν

    Δημοσίευση  Aννα 28.12.10 12:20

    Ηθοποιός του Θεάτρου και του κινηματογράφου. Το 1943 συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ανδρεάδη, το 1944 ίδρυσε θίασο με τη Μαίρη Αρώνη και από το 1956 εγκαταστάθηκε στο Θέατρο ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ μαζί με την 'Ελλη Λαμπέτη. Σημαντικές του ερμηνείες:"Ριχάρδος ο Β'" και "Τίμων ο Αθηναίος" του Σαίξπηρ, "Δον Ζουάν" του Μολιέρου, "Ερρίκος ο Δ'" του Πιραντέλλο, "Αρχιμάστορας Σόλνες" του 'Ιψεν. Στον κινηματογράφο έπαιξε μεταξύ άλλων στις ταινίες "Η φωνή της καρδιάς", "Ο μεθύστακας", "Η κάλπικη λίρα", "Μια ζωή την έχουμε", "Αλοίμονο στους νέους".

    Ο ηθοποιός με το πηγαίο ταλέντο και το αστείρευτο χιούμορ δεν έπαψε στιγμή να φλερτάρει με τη ζωή. Ο καλλιτέχνης του αυτοσαρκασμού και της αγωνιώδους αναζήτησης του τέλειου, που μας χάρισε μοναδικές στιγμές μέσα από την ερμηνεία των θεατρικών και κινηματογραφικών ρόλων του.

    Το 1998 μπήκε (στις 16 Ιανουαρίου) με την είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χορν 77 χρόνων, ενός σπάνιου ηθοποιού που δεν χαρίστηκε ποτέ στον εαυτό του και στο ταλέντο του, κρίνοντάς το πάντα πολύ αυστηρά."Μετακόμισε" στην "γειτονιά των αγγέλων", εκεί όπου θα βρει την Έλλη Λαμπέτη, τον Γιώργο Παππά, τον Μάνο Χατζιδάκη, στην "Οδό ονείρων". Μαζί του έφυγε και ο τελευταίος μιας παρέας διανοουμένων καλλιτεχνών, που αποτελούνταν από τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Αλέξη Μινωτή, τον Ν. Χατζηκυριάκο-Γκίκα, τον Νίκο Γκάτσο και τον Οδυσσέα Ελύτη.

    Εφυγε, αφήνονας όμως πλούσια παρακαταθήκη, όχι μόνο στους συναδέλφους του, αλλά σε όλους τους Έλληνες που είχαν την τύχη να τον απολαύσουν τόσο στο θεατρικό σανίδι όσο και στις - σχετικά λίγες - κινηματογραφικές ταινίες που πρωταγωνίστηκε.

    Το 2000, Ο Δημήτρης Χορν και η Κατερίνα Ανδρεάδη (γνωστή ως Κυρία Κατερίνα) απέκτησαν την δική τους ξεχωριστή θέση στο Θεατρικό μουσείο, πλάι στο Μινωτή και την Παξινού, τη Μελίνα Μερκούρη, τη Μαρία Κάλλας, τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Αιμίλιο Βεάκη, τον Χριστόφορο Νέζερ, την Κυβέλη, την Ελένη Παπαδάκη και την Έλλη Λαμπέτη. Ήταν ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι που άφησε εποχή με τις ερμηνείες του.

    Ο Δημήτρης Χορν (9 Μαρτίου 1921 - 16 Ιανουαρίου 1998) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1921 σε ξενοδοχείο της οδού Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας. Πατέρας του ήταν ο γνωστός στρατιωτικός και θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν. Νονά του η μεγάλη ηθοποιός Κυβέλη. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1940. Είχε πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες θεατρικά έργα. Έκανε το ντεμπούτο του το 1940 στην οπερέτα του Στράους "Η Νυχτερίδα". Αμέσως μετά εμφανίστηκε στο "Θέατρο Ρεξ" της Μαρίκας Κοτοπούλη σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ανάμεσα σ΄ αυτά «Δωδεκάτη νύκτα», «Ριχάρδος Β'», «Ριχάρδος Γ'», «Άμλετ», «Τίμων ο Αθηναίος» (Σαίξπηρ), «Ημερολόγιο ενός τρελού» (Γκόγκολ), «Ιβάνωφ» (Τσέχωφ), «Ερρίκος Δ'» (Πιραντέλο).

    Το 1943 - 1944 συμμετείχε στο θίασο Κατερίνας. Το 1944 συγκρότησε δικο του θίασο με τη Μαίρη Αρώνη και αργότερα με τη Βάσω Μανωλίδου. Το 1945 συνεργάστηκε με το θίασο Μελίνας Μερκούρη και Νίκου Χατζίσκου. Από το 1946 έως το 1950 επέστρεψε στο Εθνικό Θεάτρο. Το 1951 μετέβει στην Αμερική και Αγγλία όπου και παρέμεινε επί διετία παρακολουθώντας την εξέλιξη του θεάτρου. Από το 1953 που επέστρεψε μέχρι το 1959 συγκρότησε μαζί με την Έλλη Λαμπέτη και τον Γιώργο Παππά δικό τους θίασο και "ανεβάζουν" έργα όπως το "Νυφικό κρεβάτι", "Ο βροχοποιός" κα. επιχειρώντας "τουρνέ" στην Κωνσταντινούπολη και Αίγυπτο.

    Συμμετείχε μόλις σε δέκα κινηματογραφικές ταινίες με αξιόλογες επιτυχίες όπως "Μια ζωή την έχουμε (1958), "Αλοίμονο στους νέους" (1961), Η κάλπικη λίρα (1954), "Το κορίτσι με τα μαύρα" (1956) κ.ά.

    Ξακουστή η ραδιοφωνική εκπομπή του με τίτλο "Ο Ταχυδρόμος έφτασε". Με μια σουρεαλιστική ειρωνία στη φωνή του, διάβαζε φανταστικά γράμματα ακροατών, σε κείμενα του Κώστα Πρετεντέρη. Ο Δημήτρης Χορν "άφησε" και δεκάδες μαγνητοφωνήσεις θεατρικών έργων.

    Ξακουστό είναι το επτάχρονο ειδύλλιο με την μεγάλη ελληνίδα ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη, με την οποία παραλίγο να αποκτήσει παιδί αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Πολλά χρόνια αργότερα παραδέχτηκε πως "...η Έλλη δεν ήταν η γυναίκα της ζωή μου". Πριν όμως υπήρξε παντρεμένος με την Ρίτα Φιλίππου.

    Το 1967, χρόνια μετά το τέλος της σχέσης του με την Λαμπέτη παντρεύτηκε την Άννα Γουλανδρή (χήρα Παπάγου), η οποία είχε ήδη δύο παιδιά. Έζησαν μαζί μέχρι το θάνατο της το 1988. Παρά τις ιδιοτροπίες του ο συνδυασμός του ταλέντου με τη γοητεία και τη φινέτσα των τρόπων του, τον ανέδειξε ως έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς. Λέγεται πως κάποτε μετά από το τέλος μίας παράστασης στην οποία πρωταγωνιστούσε, ζήτησε συγγνώμη για την "άθλια" ερμηνεία του από τους θεατές οι οποίοι παρ' όλα αυτά τον καταχειροκρότησαν.

    Μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά.Διατέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ την περίοδο 1974 - 1975. Υπήρξε στενότατος φίλος του Κων.Καραμανλή. Το 1980, μαζί με τη σύζυγο του Άννα Γουλανδρή ίδρυσαν το Ίδρυμα Γουλανδρή - Χορν, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού.

    Τιμήθηκε από την πολιτεία με τον Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Ά.

    Πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1998. Μετά το θάνατό του, καθιερώθηκε στη μνήμη του βραβείο (Βραβείο Χορν), το οποίο απονέμεται σε νέους ηθοποιούς του θεάτρου.

    Aννα
    Aννα
    Αdmin
    Αdmin

    Αριθμός μηνυμάτων : 4835
    Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
    Ηλικία : 60
    Τόπος : Αθήνα

    https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Επιστροφή στην κορυφή

    - Παρόμοια θέματα

     
    Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
    Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης