Tό ραντεβού στόν αέρα
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Η ωρα !!

clock-desktop.com
Ελάτε να κουβεντιάσουμε

[ Copy this | Start New | Full Size ]
Πρόσφατα Θέματα
ΕΟΡΤΟΛΌΓΙΟ
Ανέκδοτα
Ανέκδοτα από το Asteiakia.gr
Πρόβλεψη ημέρας για διάφορες περιοχές
πρόγνωση καιρού από το weather.gr
Ροή είδήσεων
Αναλυτικά ζώδια
Τί παίζει τώραστήν ΤV.

 

Τίτλοι εφημερίδων
Φαρμακεία

Χάπι κατά καρκίνου σε 10 χρόνια

Πήγαινε κάτω

Χάπι κατά καρκίνου σε 10 χρόνια Empty Χάπι κατά καρκίνου σε 10 χρόνια

Δημοσίευση  Aννα 20.11.10 12:28

Σε δέκα χρόνια από σήμερα, ο καρκίνος, η μάστιγα του 21ου αιώνα, θα μπορεί να καταπολεμηθεί μʼ ένα χάπι, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές που κατάφεραν να εντοπίσουν την «αχίλλειο πτέρνα» του DNA της ασθένειας.
Πρόκειται για μία επαναστατική ανακάλυψη στη θεραπεία του καρκίνου που ελπίζεται ότι θα βάλει τέλος στην οδυνηρή εμπειρία της χημειοθεραπείας.



Ομάδα επιστημόνων του Kingʼs College του Λονδίνου ανακάλυψε την ανικανότητα ορισμένων μορφών κακοήθειας να επιδιορθώνουν τα ίδια τους τα κύτταρα.
Οι Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκουλάμ Μουφτί, ανίχνευσαν μία μετάλλαξη σε ορισμένα καρκινικά κύτταρα, γεγονός που σημαίνει ότι η ασθένεια δεν μπορεί να αυτο-επισκευάσει το κατεστραμμένο γενετικό υλικό της.



Oπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Μέιλ», οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αχίλλειος πτέρνα της κακοήθειας μπορεί να αξιοποιηθεί με τη βοήθεια γονιδιακών φαρμάκων και να λάβει τη μορφή ενός χαπιού (ή ένεσης) προκειμένου να επιτεθεί στο DNA της ασθένειας.



«Το χάπι θα εντοπίζει και εν συνεχεία θα σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Δυνητικά, αυτό σημαίνει πιο ισχυρές αντικαρκινικές θεραπείες με πολύ λιγότερες παρενέργειες», τονίζει ο Γκουλάμ Μουφτί.



Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά πορίσματα των Βρετανών επιστημόνων επρόκειτο να παρουσιαστούν χτες το βράδυ στην επιστημονική εκπομπή Horizon (Ορίζοντες) που προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι BBC2.



O επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζει πως, για τη δημιουργία αποτελεσματικών αντικαρκινικών φαρμάκων, η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να ταξινομήσει σε ομάδες τις διάφορες μορφές καρκίνου με γνώμονα τη γονιδιακή τους δραστηριότητα και όχι με βάση τα σημεία όπου εντοπίζονται τα καρκινικά κύτταρα, αλλά και εξαπλώνονται στο σώμα.



Μελετώντας το DNA των όγκων, οι ερευνητές βρίσκονται κοντά στη θεραπεία του καρκίνου.


Για τον Γκουλάμ Μουφτί, η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, πριν από δέκα χρόνια, ήταν αυτή που άνοιξε τον δρόμο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.


«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι την επόμενη δεκαετία θα μπορούμε να βρίσκουμε εξατομικευμένες θεραπείες, «κομμένες και ραμμένες» στις ανάγκες των ασθενών», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης προσθέτοντας πως, με το πέρασμα του χρόνου, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, πιθανότατα, η πλειοψηφία των διάφορων μορφών καρκίνου θα έχει εξατομικευμένη θεραπεία.



Θεραπείες με όπλο το DNA
Δοκιμάζουν φάρμακο - ελπίδα που κτυπά τα καρκινικά κύτταρα
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργαστηριακές δοκιμές ενός φαρμάκου (στο βρετανικό «Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο» (Breakthrough Breast Cancer Research Centre), το οποίο δρα ως εξής: επιτίθεται στην αδυναμία των καρκινικών κυττάρων να επιδιορθώσουν το προβληματικό γενετικό υλικό τους.
Ο υπεύθυνος του προγράμματος, Αλαν Ασγουορθ, εξηγεί γιατί ορισμένα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να αυτο-επιδιορθώσουν το DNA τους.


«Ουσιαστικά δεν νοιάζονται γιʼ αυτό. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αναπτυχθούν ταχύτατα. Εμείς απλά βρήκαμε ένα τρόπο να εκμεταλλευτούμε την ικανότητά τους, αυτή τη φορά όμως για τη θεραπεία του καρκίνου», τονίζει ο Βρετανός επιστήμονας. Το φάρμακο, που δεν έχει παρενέργειες, αναστέλλει την ικανότητα των κυττάρων να διορθώνουν τα όποια ελαττώματα στο DNA τους.



Σε χαμηλή δόση του φαρμάκου, τα υγιή κύτταρα είναι αρκετά δυνατά για να επιβιώσουν της θεραπείας, την ώρα που τα καρκινικά κύτταρα τα οποία είναι αδύναμα να διορθώσουν το γενετικό υλικό τους, καταστρέφονται. «Με τον τρόπο αυτό, όλα τα ελαττωματικά κύτταρα εξολοθρεύονται, όμως τα υγιή παραμένουν ανέγγιχτα», υπογραμμίζει ο καθηγητής Ασγουορθ προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, έχουμε στη φαρέτρα μας την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και ακόμα καταπολεμάμε τον καρκίνο με μεσαιωνικές θεραπείες.



Η χημειοθεραπεία πράγματι έχει αποτελέσματα σκοτώνοντας τα κύτταρα που αναπτύσσονται ταχύτατα. Εμείς όμως αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις γενετικές πληροφορίες για να επινοήσουμε νέους τρόπους για την αυτοθεραπεία του καρκίνου, του ελαττωματικού γενετικού υλικού του και όχι των υγιών κυττάρων».


Την ώρα που οι επιστήμονες του Kingʼ s College του Λονδίνου τελειοποιούν το «χάπι κατά του καρκίνου», ερευνητές του βρετανικού ινστιτούτου Sanger χρησιμοποιούν σούπερ υπολογιστές, για να ανιχνεύουν τις διαφορές στο DNA των καρκινικών και των υγιών κυττάρων των ασθενών. Για τον διευθυντή του Ινστιτούτου, καθηγητή Μάικ Στράτον, η μέθοδος αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία φαρμάκων που θα μπορούν ακόμα και να δρουν προληπτικά, φρενάροντας την εμφάνιση του καρκίνου.

ethnos.gr
Aννα
Aννα
Αdmin
Αdmin

Αριθμός μηνυμάτων : 4835
Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
Ηλικία : 60
Τόπος : Αθήνα

https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης