Tό ραντεβού στόν αέρα
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Η ωρα !!

clock-desktop.com
Ελάτε να κουβεντιάσουμε

[ Copy this | Start New | Full Size ]
Πρόσφατα Θέματα
ΕΟΡΤΟΛΌΓΙΟ
Ανέκδοτα
Ανέκδοτα από το Asteiakia.gr
Πρόβλεψη ημέρας για διάφορες περιοχές
πρόγνωση καιρού από το weather.gr
Ροή είδήσεων
Αναλυτικά ζώδια
Τί παίζει τώραστήν ΤV.

 

Τίτλοι εφημερίδων
Φαρμακεία

Διπλές τιμές σε όλα τα φάρμακα

Πήγαινε κάτω

Διπλές τιμές σε όλα τα φάρμακα Empty Διπλές τιμές σε όλα τα φάρμακα

Δημοσίευση  Aννα 06.02.10 14:05

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το θέμα των νέων τιμών των φαρμάκων. Στη αρμόδια διεύθυνση, στην πλατεία Κάνιγγος, έχει τεθεί σε εφαρμογή ηλεκτρονικό σύστημα για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων και πλέον οι υπάλληλοι «δουλεύουν» με σενάρια πολλών μεταβλητών. Τα επικρατέστερα είναι η διαμόρφωση διπλών τιμών στα φάρμακα, άλλη στη λίστα, άλλη στο φαρμακείο, και η τιμή τους θα είναι ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης.

Αποφάσεις ως το τέλος του μήνα
Ο καθ΄ ύλην αρμόδιος γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός θέλει να έχει πλήρη εικόνα της αγοράς, των άμεσων συνεπειών που θα έχει το κάθε σενάριο στο ασφαλιστικό σύστημα και των επιπτώσεων στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ολο το προηγούμενο διάστημα από το γραφείο του στον δεύτερο όροφο του παλαιού επιβλητικού κτιρίου της πλατείας Κάνιγγος πέρασαν όλοι οι φορείς της φαρμακευτικής αγοράς, ακόμη και ιδιαίτερες περιπτώσεις επιχειρηματιών (π.χ. «ορφανά» φάρμακα κ.ά.), κατέθεσαν τις απόψεις τους, εξήγησαν τις ιδιαιτερότητες της επιχείρησής τους και τοποθετήθηκαν επί των κυβερνητικών εξαγγελιών. Ο ίδιος, ευρισκόμενος σε ανοιχτή γραμμή με τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης, όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων μηνών κα τόρθωσε να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα όσων διαδραματίζονται κάθε ημέρα στη φαρμακευτική αγορά. Πηγές από το περιβάλλον του υποστηρίζουν ότι ως το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», τα σενάρια που αυτή τη στιγμή φαίνεται να προκρίνονται είναι τα ακόλουθα. Οπως είναι γνωστό, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα αντιστοιχεί στον μέσον όρο των άλλων 26 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι μεταξύ αυτών των χωρών περιλαμβάνονται, π.χ., οι χώρες της Βαλτικής και φυσικά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Το επικρατέστερο σενάριο στην προκειμένη περίπτωση είναι να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης και αντί του «μέσου όρου των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ» να ισχύσει ο «μέσος όρος των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Σλοβακία και η Σλοβενία. Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, με βάση τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα διαμορφωθούν δύο τιμές σε κάθε φάρμακο, η μία της λίστας που θα είναι χαμηλή και θα αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και η άλλη του φαρμακείου που θα είναι υψηλότερη- για να ενταχθεί δηλαδή ένα φάρμακο στη λίστα θα πρέπει η φαρμακευτική επιχείρηση να κάνει μια γενναία μείωση της τιμής του. Παράλληλα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα αντιμετωπίσει δραστικά το ιδιαίτερα οξυμμένο πρόβλημα της σκανδαλώδους υπερσυνταγογράφησης, φαινόμενο που ενδημεί στην Ελλάδα.

Κίνδυνος υποκατάστασης
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έχει λάβει σοβαρά υπόψη της ορισμένες επισημάνσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Πρωτίστως τον προφανή και ορατό κίνδυνο της υποκατάστασης φθηνών φαρμάκων από άλλα, ακριβότερα φάρμακα, ενδεχόμενο που μπορεί να καταστήσει ατελέσφορη σε διάστημα ενός- δύο χρόνων την προσπάθεια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και, δεύτερον, το ενδεχόμενο αύξησης της ανεργίας (προσφάτως πολυεθνική επιχείρηση άρχισε να κάνει ήδη απολύσεις κατά κύματα). Αλλά υπάρχει και μια άλλη διάσταση, μια πολυεθνική επιχείρηση είναι σε θέση να σταματήσει την εισαγωγή ενός φαρμάκου και την εισαγωγή του να την αναλάβει το ΙΦΕΤ, σε πολλαπλάσια φυσικά τιμή. Πηγές της αγοράς έλεγαν ακόμη ότι σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ή, π.χ., της Βαλτικής το κόστος λειτουργίας των φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι πολύ πιο χαμηλό απ΄ ό,τι στην Ελλάδα «ο ιατρικός επισκέπτης στην Ελλάδα παίρνει 1.500 ευρώ και στη Βουλγαρία μόλις 300 ευρώ» σημείωναν χαρακτηριστικά.


.tovima.gr
Aννα
Aννα
Αdmin
Αdmin

Αριθμός μηνυμάτων : 4835
Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2010
Ηλικία : 59
Τόπος : Αθήνα

https://randevou-ston-aera5.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης